x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Statinele pot avea efecte secundare mai mari decât beneficiile

Statinele pot avea efecte secundare mai mari decât beneficiile

04 Dec 2018   •   11:27
Statinele pot avea efecte secundare mai mari decât beneficiile

Riscul adus de statinele pentru reducerea colesterolului este cu mult mai mare decât beneficiile aduse pentru milioane de pcienți, se arată într-un nou studiu, scrie Daily Mail.

Cercetătorii au realizat un model pe computer cu ajutorul căruia au comparat efectele secundare ale acestor medicamente cu cele oferite de pastilele ieftine. Dacă pacienții pot consuma sau nu statine, depinde de cât de predispuși sunt la infarct sau accident vascular cerebral în următorii 10 ani.

Studiul, efectuat în Elveția, a descoperit că riscurile depășesc beneficiile în momentul în care o persoană este „considerabil” predispusă la astfel de accidente. Astfel, statinele sunt controversate în rândul comunității medicale, tocmai din cauza acestor efecte secundare potențiale.

Cercetătorii de la Universitatea in Zurich au evaluat efectele secundare și beneficiile în rândul femeilor și bărbaților, care au fost împărțiți în diferite grupuri de vârstă.

Fizicienii au folosit un instrument numit QRISK pentru a estima riscul individual al pacienților pentru infarct. Dacă ai un risc de 10% ești eligibil pentru a lua statine în majoritatea sistemelor medicale din lume, însă experții cred că riscul ar trebui să fie mai redus, pentru a împiedica apariția efectelor secundare.

Studiul a fost publicat în jurnalul Annals of Internal Medicine.   

×