A face fapte bune înseamnă dublă împlinire: și pentru cel pe care îl ajuți, și pentru tine. Cercetătorii de la Universitatea Pittsburgh, SUA, au făcut recent un studiu care arată că este mai benefic pentru organism când ajutăm o altă persoană decât atunci când facem ceva pentru noi înșine. Mai mulți voluntari au fost îndemnați să facă o faptă de pe urma căreia să beneficieze ei înșiși, o persoană oarecare sau un anumit prieten. Activitatea lor cerebrală a fost apoi monitorizată. S-a observat că persoanele care au ales să facă o faptă în folosul unui prieten au avut o activitate cerebrală mai intensă în cele două zone ale creierului considerate centri ai recompensei. În același timp, activitatea a scăzut în zonele din creier responsabile cu răspunsul organismului la stres și inflamație.
Empatia se învață de copil, dar poate fi corectată și la maturitate
Oamenii sunt ființe sociale și tânjesc după acceptarea și aprecierea celor din jur, scrie doc.ro. Atunci când omul are ocazia să îl ajute pe cel apropiat lui, se simte bine, simte că este util și trage speranța că, la rândul sau, va primi ajutor la nevoie.
Empatia și dorința de a-i ajuta pe cei din jur sunt comportamente care se pot învăța nu doar în copilărie, ci pe întreg parcursul vieții. Educația de acasă este însă importantă. De exemplu, părinții care observă că cel mic nu are dorința de a împărți cu cei din jur lucrurile sale trebuie să își concentreze metodele de educare pe dezvoltarea empatiei. Puterea exemplului este cea mai eficientă în cazul copilului, așa că părintele trebuie să îi ofere un model demn de urmat în acest sens. De aceea, dacă părintele îi va ajuta pe cei din jur și îi va explica și copilului de ce procedează așa, cel mic va rămâne cu această idee în minte și când va crește.
Ce poți face
Devino voluntar. Poți începe cu fapte bune îndreptate spre oamenii apropiați ție, din familie, dintre prieteni, apoi din comunitatea în care trăiești. Află care sunt cei ce au nevoie de ajutor și oferă-le un sprijin, fără să atragi prea mult atenția asupra situației. Dacă nu știi pe cine și cum poți ajuta, înscrie-te într-un program de voluntariat. Poți contribui cu bani, dar și cu muncă în folosul persoanelor care se află într-o situație delicată, ori cu timpul tău oferit unor oameni care au nevoie de el mai mult decât ai tu.
Ai grijă de prieteni. Dacă ai un prieten care trece printr-o perioadă mai dificilă - a divorțat sau a suferit un accident -, chiar dacă el nu cere vreun ajutor, spune-i că se poate baza pe tine în orice privință. Poate are nevoie de cineva cu care să stea, pur și simplu, de vorbă sau de cineva care să-l ajute să facă ceva prin casă și nu îndrăznește să ceară timpul nimănui, pentru că știe cât este de prețios.
Ajută un străin. De câte ori nu ți s-a întâmplat să te oprească cineva pe stradă și te întrebe unde este un anume magazin sau hotel sau stație de autobuz? Poate uneori te grăbești, poate ești într-o dispoziție nu tocmai bună, dar amintește-ți că atunci când faci fapte bune, te vei simți tu însuți mai bine. Dacă nu știi unde este ce te întreabă persoana respectivă, în loc să ridici din umeri și să pleci, caută pe harta ta din telefon și aproape sigur îi vei putea da indicațiile dorite. Un gest mic pentru tine poate fi unul salvator pentru persoana care avea nevoie de el. De asemenea, mai poți face fapte bune în afara casei, dacă ești atent cu ce se întâmplă pe lângă tine: ajută un bătrân să urce în autobuz, lasă în fața ta la supermarket pe cineva care se grăbește, ajută o mamă cu un cărucior să coboare niște trepte etc.
Donează sânge. Chiar dacă nu interacționezi cu persoana pe care o ajuți și s-ar putea să nu o cunoști vreodată, donarea de sânge îți face bine. Atât ție, dar mai ales celui care are nevoie de transfuzie.
Ajută comunitatea. Dacă nu știi prea bine cum să te porți în preajma oamenilor pe care nu îi cunoști, încearcă întâi un tip de ajutor general. De exemplu, cumpără o pungă cu produse alimentare și donează-o unui spațiu în care știi că se oferă de mâncare oamenilor străzii. Sau, dacă ești în putere, curăță zăpada de pe aleea blocului.
Discută cu bătrânii singuri
Singurătatea este una dintre cele grele stări pentru om. Astfel, câteva ore petrecute la un azil de bătrâni înseamnă enorm pentru oamenii care simt cu disperare nevoia de comunicare și de atenție a celor din jur. Poți face același lucru cu persoanele în vârstă din imediata apropiere, cum ar fi vecinii. Nu o să-ți vină să crezi cum bătrânii care par morocănoși de la distanță se transformă în parteneri excelenți de discuții. Și poți afla multe lucruri din experiența lor de viață.
Joacă-te cu copiii fără părinți
Poți acorda atenție persoanelor în vârstă, dar o poți face și pentru copii. În principal pe cei cărora le lipsește afecțiunea părinților și care au nevoie de căldura și îndrumarea unui adult. Îți poți petrece timpul la o casă de copii, ajutându-i pe cei mici la teme sau jucându-te cu ei. Te vor primi cu brațele deschise.