x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sunătoarea - remediu natural împotriva depresiei

Sunătoarea - remediu natural împotriva depresiei

de Florian Saiu    |    28 Mar 2025   •   06:00
Sunătoarea - remediu natural împotriva depresiei

Sunătoarea (Hypericum perforatum), o plantă folosită de-a lungul istoriei pentru alungarea spiritelor rele, este planta medicinală cea mai răspândită contra depresiei. Dar este ea cu adevărat eficientă?

Într-un studiu de sinteză din 2009, medicul Klaus Linde, de la Universitatea Tehnică din München, și colegii săi au evaluat douăzeci și nouă de studii valide despre sunătoare, administrată ca pilulă pentru depresia majoră. În esență, studiile au sugerat că planta este mai eficace decât administrarea de placebo și că este la fel de eficace ca antidepresivele, precum Prozacul, dar că are mai puține efecte secundare. „Însă nu toate studiile pe care le-a analizat echipa lui Linde au evidențiat un avantaj al sunătoarei față de placebo”, avertizau cercetătorii Hal Arkowitz și Scott O. Lilienfeld, autorii studiului „Adevăruri și mituri despre sănătatea mentală” (Editura Lifestyle, 2024).

Riscuri și efecte secundare

„În plus - rețineau cei doi oameni de știință -, două cercetări la scară largă realizate în Statele Unite au oferit o susținere limitată a ideii că sunătoarea ar putea ameliora depresia. Unul dintre acestea, un studiu din 2011, condus de psihiatrul Mark H. Rapaport, pe atunci la Spitalul Cedars-Sinai din Los Angeles, a indicat că planta nu este mai eficientă decât placeboul pentru depresia slabă sau moderată. Astfel, această plantă medicinală ameliorează unele cazuri de depresie, dar dovezile sunt departe de a fi imbatabile. Sunătoarea nu este lipsită de unele riscuri. Poate cauza deranjamente stomacale, urticarie, oboseală, neliniște, dureri de cap și confuzie. Mai gravă este posibilitatea, deși este una rară, ca aceasta să interfereze cu păstrarea sarcinii, să agraveze demența sau să declanșeze psihoza la persoanele vulnerabile”.

Amplificarea serotoninei

Tot aici: „Și, la fel ca antidepresivele tradiționale, sunătoarea poate declanșa un episod maniacal la persoanele cu tulburare bipolară. Planta poate interacționa, de asemenea, în mod periculos cu alte substanțe. Dacă este luată cu anumite antidepresive, poate cauza creșteri ale neurotransmițătorului serotonină, amenințând chiar viața pacienților. De asemenea, poate reduce eficacitatea pilulelor anticoncepționale, a medicației cardiace și a tratamentelor pentru HIV, printre altele. Și medicamentele aprobate pentru anxietate și depresie pot veni cu riscuri asociate, dar pe acestea se presupune că Administrația pentru Alimente și Medicamente le monitorizează și le face publice. Dimpotrivă, nicio agenție guvernamentală nu reglementează tratamentele bazate pe plante”.

Atenție la reclame!

Mai mult: „Faptul că medicii nu prescriu plante medicinale - adesea nici măcar nu știu că pacienții le folosesc - crește riscul interacțiunii lor cu medicamentele. Se cunosc relativ puține lucruri despre puritatea sau efectele pe termen lung ale remediilor naturiste sau cu privire la dozele optime pentru o anumită afecțiune. În ciuda acestor îngrijorări, reclamele la remediile naturiste prezintă adesea promisiuni exagerate și nerealiste. Un anunț online pentru o pastilă anxiolitică, denumită Seredyn, care conține un amestec de plante în general netestate, susține că peste 93% dintre utilizatorii de Seredyn cu anxietate ocazională și 85% dintre cei cu anxietate cronică raportează rezultate pozitive și că 80-83% dintre utilizatorii cu atacuri de panică și de anxietate spun că Seredynul ajută la prevenirea și oprirea atacurilor. Astfel de testimoniale sunt în esență lipsite de sens, dacă nu sunt susținute de date verificabile”.

Farmacia naturii (din viitor)

Și totuși: „Tratamentele naturiste mai sigure și mai eficiente pentru anxietate și depresie ar putea exista pe viitor. Poate că într-o zi oamenii de știință vor descoperi în natură o mare farmacie care să ne ofere noi remedii pentru un spectru larg de tulburări mentale”.

„Această plantă medicinală ameliorează unele cazuri de depresie, dar dovezile sunt departe de a fi imbatabile”, Hal Arkowitz, cercetător

„Se cunosc relativ puține lucruri despre puritatea sau efectele pe termen lung ale remediilor naturiste sau cu privire la dozele optime pentru o anumită afecțiune”, Scott O. Lilienfeld, cercetător

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: sunatoare remediu depresie