x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Cercetarea la privat: Performanță și profit

Cercetarea la privat: Performanță și profit

20 Apr 2022   •   07:15
Cercetarea la privat: Performanță și profit

Deși România se află pe ultimul loc în UE  la investiția în Cercetare-Dezvoltare-Inovare (CDI) cu 0,5% din PIB și un număr de cercetători pe cap de locuitor de șase ori mai mic decât media europeană, în țara noastră există organizații care fac cercetare cu rezultate competitive.

Și, din nefericire, sau poate din fericire, nu sunt „de stat”. Asemenea inițiative intră în competiție direct cu companii aflate în topul cercetării internaționale. Și da, reușesc să facă profit, pe care îl reinvestesc tot în… cercetare.

Există o asociație, Asociația ROHEALTH - Cluster pentru Sănătate și Bioeconomie, care a înțeles că trebuie să stimuleze prin activitățile sale dezvoltarea capacității de CDI a membrilor săi, un număr de 82 de entități publice și private în domeniul sănătății și bioeconomiei. Dintre acestea, avem două vârfuri despre care, deși nu se aude mai nimic, se iau la trântă cu marile inițiative în cercetare de pe mapamond. 

Primul test PCR românesc

Ei bine, da. Sigur nu știați, dar există un test PCR 100% românesc. El este produsul companiei de biotehnologie medicală DDS Diagnostic din București, care a fost fondată în anul 2002 de un chimist pasionat de cercetare. Acesta este doctorul în chimie Dana Stan care, de la început, și-a propus să folosească inteligența românească  pentru a dezvolta produse inovative la fel de competitive precum cele internaționale. 

Cu 1 milion de kituri vândute, firma este unul din principalii jucători pe piața de CDI în tehnologii de diagnostic de ultimă generație dedicate sănătății. 

Foarte importante sunt următoarele cifre: aproximativ 30% din cifra de afaceri o reprezintă cercetarea în care se reinvestește 80% din profit. Altfel, în cercetare, nu se poate, trebuie ținut pasul cu tot ceea ce este mai nou. „Domeniul nostru fiind foarte nișat, este și profitabil. Doar că cifrele de afaceri sunt mici. Firma noastră a fost pe profit chiar din primul an de activitate, dar nu am visat la sume mari”, spune  Dana Stan pentru Capital.

Pentru ei, pandemia a fost o oportunitate. Au dezvoltat teste rapide antigen și anticorpi și RT PCR pentru diagnosticarea și monitorizarea pacienților cu COVID, chiar dacă au avut de depășit mari greutăți cu accesul la materiale, reactivi și echipamente de laborator, iar o parte din echipă s-a îmbolnăvit.  Ei au creat kitul Multiplex RT-PCR Sar-CoV 2 pentru toate variantele de virus, singurul test RT-PCR 100% românesc. „S-a muncit 8 luni de la faza de proiectare până la comercializare. Am reinvestit 100.000 euro din profit. În prezent, putem produce 10.000 teste/zi într-o fabrică nou echipată”, adaugă Dana Stan. 

DDS Diagnostic a dezvoltat 14 proiecte de cercetare în colaborare cu patru universități. Și, în ultimii 2 ani, au derulat proiecte cu Fonduri Europene pentru 40% din activitatea de cercetare. Produsele lor fac competiție celor internaționale cu un raportul foarte bun calitate-preț. 

Pentru Dana Stan lipsa finanțărilor pentru echipamentele de cercetare și pentru producție rămâne, însă, o barieră în dezvoltare. „Tot ce am pus pe piață am făcut cu finanțare proprie, în detrimentul altor produse de mare interes care au rămas în stadiul de prototip”, spune doctorul în chimie. 

Echipa de cercetare, din care jumătate este formată din doctori în științe, dezvoltă teste de diagnostic rapid nișate, pe care firma le vinde clinicilor, laboratoarelor și farmaciilor. Din gama de produse, 60% sunt „creație” proprie. 
 

Clădirea SF din Tâncăbești, singurul centru privat unde se fac analize fizico-chimice din România 

Avem capital de inteligență supracalificată

Centrul de Cercetare SCIENT ANALYTICS din Tâncăbești a fost fondat de Adrian Bobică, un alt chimist pasionat de cercetare, atunci când a observat că în firma lui de distribuție de echipamente de analize instrumentale se acumulase un capital de inteligență supracalificată, care risca să se risipească.

Din 2015, aici se dezvoltă metode de analize instrumentale unice pentru o multitudine de aplicații științifice. Se lucrează în 10 laboratoare de analize fizico-chimice echipate cu aparatură de ultimă generație, o investiție de 10 milioane de euro din care 54% finanțare UE. A fost nevoie de trei ani pentru stabilirea direcției de dezvoltare. Azi, finanțarea provine din profitul integral reinvestit, credite și fonduri UE. 

Clienții sunt producători de medicamente și suplimente alimentare 

SCIENT ANALYTICS este singurul centru privat de analize fizico-chimice din România certificat GMP și ISO 17025 . Clienții sunt producători de medicamente și suplimente alimentare pentru care oferă servicii de CDI și controlul calității produselor, dezvoltări și validări de metode. Iată câteva exemple de analize unice: Detecția Prezenței Nitrozaminelor în medicamente (substanțe toxice cancerigene nedetectabile prin metodele folosite în fabricile de resort) și Studiile de Extractibile și de Migrare a compușilor din ambalajele farmaceutice în produsul finit. 

„Permanent, colaborăm în mai multe proiecte de cercetare alături de Institute de Cercetare și Universități din București, Cluj, Iași, Timișoara, Arad și Galați. Colectivul de cercetare are 12 angajați, din care 10 doctori în științe și doctoranzi” explică fondatorul firmei. „Colaborăm cu entități de cercetare și prin organizarea de stagii de pregătire în diferite tehnici de analiză pentru studenți sau cercetători. Încurajăm absolvenții de Chimie, Inginerie Chimică, Biochimie să participe la internship-uri în centrul nostru. O mulțime de doctoranzi au fost sprijiniți să facă aici analize dificile pe echipamente ultraperformante la care nu ar fi avut acces în altă parte”, ne mai spune Adrian Bobică.

În căutarea ingredientelor farmaceutice active

Un proiect inovativ este SINOVEG - unitate de cercetare și producție prin care se implementează în România o nouă tehnologie de producere de materii prime pentru industriile farmaceutică, alimentară și cosmetică. Se vor obține „Ingrediente Farmaceutice Active” de proveniență vegetală inovative, molecule naturale „mai aproape” de organismul uman și fără efecte secundare întâlnite la unele produse farmaceutice de sinteză. Adrian Bobică menționează nevoia de sprijin pentru „integrarea în circuitul de cercetare european; stimularea tinerilor valoroși să-și găsească locul sau să revină de la studii în cercetarea românească, recunoașterea de către cercetarea bugetară a potențialului din cea privată și înlesnirea căilor de colaborare. Desigur, este nevoie și de o viziune mai pragmatică și aplicată a programelor naționale”.

În cazul cercetării private, avantajele sunt lipsa birocrației, dinamism, flexibilitate. Însă cercetarea din privat este obligată să aibă finalitate, altfel nu se poate susține și perspectiva sigură este falimentul.

„Să investești și să muncești pentru cercetare înseamnă să fii cu cei care merg înainte” - Adrian Bobică

Material realizat în colaborare cu revista Capital

 

×