x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Telefoanele mobile afectează calitatea spermei. Studiul care a stârnit controverse între cercetători

Telefoanele mobile afectează calitatea spermei. Studiul care a stârnit controverse între cercetători

11 Iun 2014   •   15:16
Telefoanele mobile afectează calitatea spermei. Studiul care a stârnit controverse între cercetători

Numărul de spermatozoizi şi motilitatea lor sunt afectate de radiaţiile electromagnetice ale telefoanelor mobile, mai ales dacă bărbaţii le ţin în buzunar, se arată într-o serie de studii efectuate la Universitatea din Exeter, din Marea Britanie.

Publicarea rezultatelor în revista ştiinţifică "Environment International" a stârnit însă controverse, ridicându-se mai multe critici din partea altor cercetători care spun că studiile sunt incomplete şi că publicarea lor poate induce inutil panică în rândul populaţiei.

O echipă de la Universitatea Exeter a compilat 10 studii separate în care au fost testaţi 1.492 de bărbaţi. Studiile includ teste în laborator asupra spermei supuse la radiaţii electromagnetice emise de telefoanele mobile, precum şi chestionare completate de pacienţii clinicilor de infertilitate.

Coordonatoarea studiului, doctorul Fiona Mathews, spune că 9 din 10 teste au arătat o legătură între expunerea la radiaţiile emise de telefoanele mobile şi calitatea slabă a spermei.

"Studiile arată o legătură consistentă între declinul calităţii spermei şi la expunerea la telefoane mobile. Vorbim de o scădere a calităţii cu 8%. Cred că pentru bărbaţii obişnuiţi nu sunt motive de îngrijorare, dar cei care au deja probleme de fertilitate ar trebui să ia acest lucru în seamă. Aşa cum îţi schimbi dieta în cazul altor afecţiuni, aşa ai putea să schimbi şi locul în care ţii telefonul mobil", a declarat Fiona Mathews pentru BBC.

Aceasta spune că acceptă criticile aduse studiului, afirmând că într-adevăr, este nevoie de cercetări suplimentare.

"Avem rezultate interesante, însă nu putem spune că toţi cei care ţin telefonul mobil în buzunarul de la pantaloni vor deveni infertili".

Studiul arată doar rezultatele expunerii, însă nu arată şi modul în care sperma este afectată de telefoanele mobile.

S-a sugerat că radiaţia electromagnetică venind de la telefon afectează ciclul natural de producere a spermei sau că ar afecta chiar ADN-ul din celule. O altă ipoteză ar fi că de vină este căldura care vine fie direct de la telefon, fie este produsă de radiaţia electromagnetică.

Doctorul Allan Pacey, care cercetează infertilitatea la Universitatea Sheffield, spune că aceste studii sunt prost făcute şi că nu l-au determinat să-şi scoată telefonul din buzunarul pantalonilor.

"În opinia mea, studiile efectuate până în prezent au o perspectivă limitată. Au iradiat sperma în recipiente de laborator şi au făcut presupuneri despre felul în care bărbaţii îşi ţin telefoanele fără să ia în calcul o serie de alte variabile. Este nevoie de studii care să înglobeze felul în care telefonul mobil este folosit alături de alte lucruri care ţin de stilul de viaţă al bărbaţilor. Până atunci eu voi continua să ţin telefonul în buzunarul pantalonilor", spune Allan Pacey.

×