Aveți glicemia crescută? Priviți lista alimentelor care pot reduce cantitatea de zahăr din sânge la un nivel normal, potrivit Prevention.
Nu este nicio exagerare - echilibrarea glicemiei dumneavoastră ar putea fi o chestiune de viață sau de moarte. Cantitatea mare de zahăr din sânge este toxică pentru organismul dumneavoastră, deoarece distruge organele și vasele de sânge, deschizând calea către un atac de cord, diabet de tip 2, accident vascular cerebral, dializă, leziuni ale nervilor, disfuncție erectilă sau chiar orbire.
Citeste si Diabeticul, un pacient educat
Însă glucoza din sânge poate fi controlată cu alimentele potrivite.
- Coacăzele
Un studiu revoluționar, publicat în Journalul Nutrițional în 2010, a descoperit că o doză zilnică de ingrediente bioactive din afine crește sensibilitatea la insulină și poate reduce riscul de apariție al diabetului. Este un lucru important deoarece consumul de prea multi carbohidrați produce prea multă insulină, ceea ce ar putea duce la apariția diabetului de tip 2.
- Avocado
Nu vă lăsați păcăliți de conținutul de grăsime de la avocado – este foarte bun pentru dumneavoastră! Avocado sunt pline de grăsimi mononesaturate, de tipul celor care ajută la încetinirea eliberării de zaharuri în sânge, fapt care determină mai puțină eliberare de insulină. Avocado conțin, de asemenea, beta-sitosterol, un compus care poate ajuta la înăbușirea inflamației după un antrenament intens. Limitați-vă la un sfert dintr-un avocado pentru a evita supraîncărcarea cu calorii sau încercați uleuil de avocado într-o salată de legume.
- Semințele chia
Aceste cereale fără gluten stabilizează glicemia, gestionează efectele diabetului zaharat, îmbunătățește sensibilitatea la insulină și SIDA, inclusiv dezechilibrarea colesterolului și tensiunile arteriale mai mari. Semințele chia sunt, de asemenea, agenți anti-inflamatori puternici ce conțin fibre, magneziu, potasiu, acid folic, fier și calciu.
- Scorțișoara
Un studiu din 2003 a arătat că scorțișoara poate provoca celulele musculare și hepatice pentru a răspunde mai rapid la insulină, îmbunătățind astfel pierderea în greutate. Răspunsul mai bun la insulină înseamnă un echilibru mai bun de zahăr din sânge și, prin urmare, mai puțină insulină eliberată în corpul dumneavoastră.
Scorțișoara Ceylon, de asemenea, pare să reducă mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare, inclusiv nivelul ridicat de zahăr din sânge și trigliceridele, colesterolul LDL și colesterolul total. Doar o jumătate de linguriță pe zi, timp de 20 de zile este suficientă pentru a îmbunătăți răspunsul la insulină și pentru a reduce cantitatea de glucoză din sânge cu până la 20%.
- Mango
Mango deși are un gust foarte dulce, reduce cantitatea de zahăr din sânge, conform unui studiu publicat în revista Nutrition and Metabolic Insights. "Rezultatele noastre indică faptul că un consum zilnic de 10g de mango liofilizat, care este echivalent cu aproximativ o jumătate de mango proaspăt [aproximativ 100g], poate ajuta la scăderea zahărului din sânge la persoanele obeze", explica Edralin Lucas, un profesor de științe nutriționale și autorul principal al studiului. Acest fruct conține, de asemenea, mai mult de 20 de vitamine și minerale diferite, inclusiv vitaminele C și A, acid folic și fibre.
- Condimentele
Conform unui studiu, un amestec de alimente care conțin diferite condimente îmbunătățesc glucoza și colesterolul și reducerea nivelului de zahăr din sânge și insulina. Semințele de schinduf și de curcuma sunt bune împotriva diabetului, iar semințele de chimen, ghimbir, muștar și coriandru au proprietăți de combatere a diabetului zaharat.
- Uleiul de măsline
Uleiul de măsline, bogat în aceeași grăsime mononesaturată găsită și în avocado, nu numai că previne acumularea de grăsime, dar, de asemenea, reduce insulina. Bonus: Uleiul de măsline încurajează eliberarea de suprimare a leptinei.
- Ouăle
Un studiu din 2008 a descoperit că persoanele supraponderale care au mâncat două ouă pe zi, la micul dejun au pierdut 65% în greutate, mai mult decât cele care au consumat un mic dejun similar, dar fără ouă. Cercetătorii au spus ouăle pot controla foamea prin reducerea răspunsului la insulină și controlează apetitului prin prevenirea fluctuațiilor mari la nivelul glucozei și insulinei.
- Oțetul
În urma unui studiu efectuat pe 11 persoane cu diabet tip II, cărora li s-a administrat, seara, oţet de mere, s-a constatat că acestea aveau, dimineaţa, glicemia mai scăzută cu până la 6%.
- Cireșele
Cireșele conțin în mod natural substanțe chimice numite antocianine, care pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge la persoanele cu diabet zaharat. În urma unui studiu s-a constatat că antocianinele ar putea reduce producția de insulină cu 50%. Cireșe care conțin antocianine pot proteja, de asemenea, împotriva bolilor de inimă și a cancerului.