x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 5 motive bune pentru a mânca usturoi

5 motive bune pentru a mânca usturoi

27 Sep 2020   •   21:59
5 motive bune pentru a mânca usturoi

Usturoiul e asociat cu respirația urât mirositoare și cu vampirii. Dar este, de fapt, un adevărat aliment sănătos! Folosit de milenii, face acum obiectul a numeroase studii și continuă să uimească prin beneficiile sale.

Iubește-l sau urăște-l, trebuie să recunoaștem: usturoiul este esențial în bucătărie. Folosit drept condiment, acest aliment face parte din multe feluri de mâncare regionale tradiționale. Dar nu doar aroma îl face special ...

Cultivat încă din Antichitate, usturoiul (Allium sativum) este o plantă banală care își ascunde bine jocul. În spatele gustului puternic, are multe beneficii pentru sănătate.

Un aliat împotriva infecțiilor

Timp de secole, usturoiului i se atribuie capacitatea de a ne apăra împotriva infecțiilor virale, bacteriene, fungice ... și chiar a infecțiilor parazitare. Ar trebui să credem? Cel puțin parțial. Cățeii lui conțin fenoli cu proprietăți antiseptice, dar și alini care se vor transforma în diverși compuși ai sulfului.

Datorită compoziției sale, usturoiul are proprietăți antibacteriene, antivirale și de deparazitare. În medicina naturistă, este utilizat în principal în prevenire, dar și în tratamente și pentru dezinfectare.

Literatura științifică nu clarifică lucrurile, atunci când vine vorba de a indica un efect terapeutic specific. În răceala obișnuită, de exemplu, usturoiul nu reduce durata infecției și are un efect modest în prevenirea acesteia. Autoritățile sanitare admit însă utilizarea acestui aliment pe lângă medicamentele recunoscute. 

Un probiotic eficient
Usturoiul, ca multe alte condimente, este un potențiator de aromă. Pe lângă calitățile sale gustative, se crede că are și un efect benefic asupra florei intestinale, formată din miliarde de bacterii.

Ar trebui consumat regulat, dar moderat, deoarece ar avea un efect probiotic, conform unor studii. Unii merg chiar mai departe și îl consideră un probiotic. Acest termen se referă la fibre care vor stimula creșterea și activitatea bacteriilor „bune” din microbiota noastră. Inulina este responsabilă în special de acest fenomen.

Un protector cardiovascular
Avantajul consumului de usturoi este că .........

Citește mai departe AICI

×