Multe afectiuni neurologice – de la migrene pana la paralizie sau accident vascular cerebral– pot fi tratate prin acupunctura. Prin inteparea anumitor puncte situate la nivelul pielii se restabileste echilibrul energetic al organismului, astfel incat multe boli isi gasesc leacul.
Sub termenul de 'boala neurologica' sunt reunite peste 100 de afectiuni ale sistemului nervos central si periferic. Cu unele ne nastem, pe altele le dobandim in decursul vietii: traumatisme ale nervilor, boli inflamatorii, maladia Alzheimer etc. Din pacate, o mare parte din aceste boli antreneaza tulburari cognitive, de coordonare, uneori si psihiatrice.
Nevralgia
Intr-un top al celor mai frecvente afectiuni neurologice pentru care se apeleaza la acupunctura, pe primul loc se afla nevralgiile, dureri cauzate de traumatismul sau iritatia unui nerv. Aproape ca nu exista persoana care sa nu se confrunte, la un moment dat, cu o durere violenta declansata de o anumita miscare, de o atingere sau chiar de un stranut.
Comuna adultilor, in special celor care lucreaza in incaperi cu aer conditionat, este nevralgia de trigemen, care atinge una dintre cele 12 perechi de nervi cranieni. Ea debuteaza cu o durere ascutita, cu senzatie de arsura, aparuta in zona fetei, insotita de lacrimare si spasme musculare locale. Si nevralgia sciatica (sau cum i se mai spune in popor, 'durerea de sale') este des intalnita. Boala se manifesta prin dureri insotite de amorteli, furnicaturi, care iradiaza, in principal, in fesa si coapsa. Pe langa nevralgia de trigemeni si nevralgia sciatica, cu ajutorul acupuncturii sunt obtinute rezultate incurajatoare inclusiv in cazurile de insomnie, migrene sau stari de panica.
Paralizii
Exista persoane cu paralizie sau accident vascular care apeleaza la acupunctura pentru tratarea durerilor si deficitelor motorii sau senzitive.
Potrivit medicului Ana Andreescu, specialist neurolog cu competenta in acupunctura, de la Institutul National de Acupunctura si Homeopatie din Bucuresti, multi pacienti cu paralizii de nerv sciatic popliteu au scapat de operatie dupa terapia cu ace. Mai mult, sunt situatii cand, dupa 2-3 luni de acupunctura, bolnavi cu paralizii totale au trecut la stadiul de pareza, ceea ce le-a permis sa faca anumite miscari. Medicul Anca Andreescu spune ca acupunctura da rezultate si in recuperarea dupa accidente vasculare. Important este ca bolnavul sa aiba rabdare si dorinta de recuperare, deoarece procedurile sunt de durata.
Copii
Nu numai adultii pot beneficia de acupunctura, ci si copiii. Micutii ajung la cabinet pentru terapia enurezisului (eliminarea involuntara a urinei, in cazul copiilor ce au implinit 4 ani) si a durerilor de spate. 'Copiii sunt cei mai simpatici pacienti. Ei nu se tem de ac, dimpotriva se amuza pe seama intepaturii, pe care o percep ca pe o ciupitura de tantar. In tratamentul celor mici se foloseste un singur ac, iar o sedinta dureaza aproximativ 10 secunde', precizeaza medicul Andreescu.
Pulsul
Diagnosticarea bolii neurologice de catre medicul alopat presupune examinarea reflexelor musculare, senzatiilor si fortei musculare. In acupunctura, metoda a medicinei traditionale chineze, examenul pulsului este principala metoda de diagnostic. Potrivit medicului Ana Andreescu, exista 27 de caracteristici ale pulsului – amplitudinea, duritatea, uniformitatea etc. –, care ofera informatii cu privire la starea functionala a organelor.
'Prin palparea superficiala sau profunda a pulsului, se pune un diagnostic energetic si se instituie tratamentul adaptat fiecarui pacient. Sunt pacienti care raspund foarte bine la tratament si se vindeca dupa o singura sedinta, dar si pacienti, cu aceeasi boala, care au nevoie de mai multe sedinte pentru imbunatatirea starii de sanatate. Exista si cazuri in care obtin numai o amelioare a simptomelor, dar si situatii in care pacientii nu raspund deloc la proceduri. Depinde de reactia fiecarui organism', avertizeaza medicul Andreescu.
De obicei, se recomanda zece sedinte de acupunctura. O sedinta dureaza cel mult sapte minute. La fiecare sedinta, medicul foloseste intre 1 si 20 de ace. Sunt si situatii in care este nevoie de cateva luni de tratament. Casa Nationala de Asigurari de Sanatate deconteaza 20 de sedinte de acupunctura pe an, restul tratamentului este suportat de pacient. La Institutul National de Acupunctura si Homeopatie, consultatia si o serie de 10 sedinte de acupunctura costa 150 de lei.
YIN SAU YANG. Medicina traditionala chineza sustine ca durerea apare din cauza stagnarii energiei care circula in corpul nostru. Ea este de tip Yin- feminin sau Yang- masculin (doua concepte religioase care semnifica echilibrul perfect). Prima este o durere suportabila, se manifesta noaptea, se agraveaza in conditii de frig si umezeala si cedeaza la caldura, miscare si presiune locala. Durerea de tip Yang se caracterizeaza prin intepaturi, furnicaturi, senzatia trecerii unui curent electric prin corp, torsiuni (dislocari, luxari, suciri etc.). Simptomele apar ziua, se agraveaza la miscari, caldura locala, ameliorandu-se la frig.
Potrivit celor care practica acupunctura, boala este reprezentarea unor dezechilibre energetice de tip Yin sau Yang, cauzate de factori externi precum frigul, caldura si umezeala sau de factori interni precum dereglarile psihice etc. Acesti factori actioneaza asupra unor meridiane energetice din zona vezicii biliare, vezicii urinare, stomacului, intestinului gros, blocand astfel circulatia energiei si a sangelui. Durerea, contractura musculara si senzatia de arsura sunt numai cateva simptome care apar. Terapia cu ace stimuleaza sistemul nervos sa secrete anumite substante care atenueaza durerea si incetinesc evolutia bolii. Pe de alta parte, organismul fabrica substante antidurere si cu ajutorul unor stimuli psihici. Asa se explica, de exemplu, disparitia durerii pe care un copil o acuza la degete, in urma unei lovituri, imediat ce mama i-a sarutat locul cu pricina. Tot asa se explica disparitia durerilor de dinti de indata ce am pasit intr-un cabinet stomatologic.