x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Acele tintuiesc apoplexia

Acele tintuiesc apoplexia

15 Apr 2006   •   00:00

Metodele medicinei traditionale chinezesti si cu deosebire acupunctura sunt cu greu acceptate in tarile occidentale. Pentru ca prea putine argumente stiintifice au fost aduse in favoarea acestei practici, medicii si pacientii lumii moderne privesc cu neincredere acupunctura ca metoda eficienta de tratament. Majoritatea doctorilor si pacientilor chinezi trateaza prin acupunctura functiile distruse de accidentele vasculare cerebrale (AVC): functia motorie, vorbirea si altele, comenteaza dr. Ming Liu, profesor neurolog la Spitalul West China Hospital,

Universitatea Sichuan, in Project Syndicate’s Health and Medicine Specialistii din tarile occidentale au demarat o serie de studii in Europa si Asia tocmai pentru a dovedi in ce masura este acupunctura o metoda de tratament eficienta. Marea Britanie a prezentat in iunie 1995 o serie de studii efectuate in China, Taiwan, Japonia si Hong Kong. Cercetatorii britanici au confirmat efectele benefice ale acupuncturii in ameliorarea unor efecte secundare ale AVC.

Cochrane Collaboration, o organizatie internationala nonprofit, a condus si ea o serie de teste. 10 dintre acestea au fost efectuate in China, cu ajutorul a 1.208 pacienti care suferisera un AVC cu 30 de zile inainte de inceperea studiului. Cercetatorii au creat doua grupuri: unul in care pacientii au facut sedinte de acupunctura si un altul in care metoda a fost doar simulata. Mult mai putini dintre pacientii care au facut acupunctura au decedat sau au devenit invalizi in urmatoarele trei luni. Numarul celor care si-au revenit in urma tratamentului a crescut simtitor in comparatie cu cei care nu au fost tratati prin acupunctura.

Dr. Ming Liu atrage atentia asupra numeroaselor studii defectuoase realizate pana in prezent. Majoritatea testelor nu descriu clar masuratorile statistice. Dintre toate studiile de pana acum, numai patru au prezentat date cu privire la rata de deces sau gradul de dependenta a pacientilor fata de cei din jur pentru efectuarea activitatilor zilnice. Si numai trei studii au impartit pacientii in grupuri care fac acupunctura si grupuri in care metoda este simulata. Cel mai amplu studiu de pana acum s-a desfasurat recent in China si a inclus 862 de pacienti care suferisera un accident vascular cerebral. Rezultatele nu sunt disponibile inca, dar promit sa demonstreze eficacitatea acupuncturii in terapia pacientilor cu AVC.

DE RUTINA. In prezent exista putine argumente care sa recomande acupunctura ca tratament de rutina pentru pacientii care au suferit un accident vascular cerebral. Dr. Ming Liu apreciaza ca pentru a ajunge la aceasta concluzie se impune efectuarea mai multor teste. Acupunctura ramane insa o metoda simpla, ieftina, acceptata la scara larga si cu un mare potential. Pentru ca reabilitarea standard nu este accesibila pacientilor cu AVC din China, ei continua sa se trateze in acest mod, in lipsa unei baze stiintifice care sa confirme sau sa infirme eficacitatea acestei terapii. IN CHINA.O statistica prezentata de dr. Ming Liu arata ca 66% dintre medicii chinezi folosesc acupunctura ca tenhica de baza pentru a trata deficientele motorii si alte functii distruse in urma unui AVC. Iar 63% dintre medici sunt convinsi ca metoda traditionala chinezeasca este foarte eficienta. Aproape 36% dintre doctorii chinezi admit ca eficienta acupuncturii ramane incerta si pun acest fapt pe seama unei insuficiente baze stiintifice.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare