Într-un moment sau altul, oricine dintre noi se confruntă cu stresul. Când este intens şi de lungă durată, stresul produce dezechilibre majore în organism, de la tulburări ale sistemului nervos şi până la probleme cardiovasculare, endocrine, metabolice. Putem preveni aceste complicaţii tratând stresul, iar acupunctura s-a dovedit un tratament eficient.
"Aproape toate problemele sistemului nervos pot fi ameliorate prin acupunctură", ne asigură dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.
Meridiane
Potrivit medicinei chineze, organismul nostru este format din sisteme clasice, precum cel digestiv sau circulator, dar are şi un sistem energetic. Energia curge în corp prin 12 căi importante numite meridiane principale, iar pe traseul acestora se află o multitudine de puncte care pot fi stimulate prin acupunctură. O boală fizică sau o problemă psihoemoţională precum stresul, anxietatea sau depresia întrerupe fluxul normal de energie care trece prin organismul nostru. "Stresul şi toate celelalte tulburări psihoemoţionale blochează unele meridiane şi perturbă echilibrul energetic al organismului. În special două dintre meridiane sunt afectate: cordul şi pericardul. Acele de acupunctură aplicate îndeosebi pe aceste două meridiane, dar şi pe cele aflate la confluenţa cu ele, restabilesc fluxul normal de energie al organismului şi astfel înlătură stresul", explică dr Cristina Bălănescu.
Diagnostic
Înainte de a începe şedinţele de acupunctură, specialistul trebuie să pună un diagnostic conform principiilor medicinei chineze.Numai în acest mod se pot identifica zonele afectate de stres şi se pot stabili punctele care vor fi stimulate în cadrul terapiei cu ace.
Majoritatea pacienţilor efectuează 10-12 şedinţe de acupunctură, în două serii, cu o pauză de o lună între ele, explică dr Cristina Bălănescu. În paralel cu şedinţele de acupunctură este recomandată aromaterapia sau meloterapia.
Ambele au efect calmant asupra sistemului nervos şi sunt eficiente în combaterea stresului.
BENEFICII. Acupunctura îmbunătăţeşte oxigenarea ţesuturilor, contribuie la eliminarea toxinelor din organism, scade ritmul cardiac şi tensiunea arterială, relaxează musculatura. Acele de acupunctură stimulează şi secreţia de endorfine, analgezicul natural al organismului nostru. Toate aceste acţiuni pe care acupunctura le exercită asupra organismului contribuie la îndepărtarea stresului.
Citește pe Antena3.ro