x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Acupunctura tine in frau glicemia

Acupunctura tine in frau glicemia

31 Mar 2006   •   00:00

"In tulburarile metabolice – diabet, guta, dislipidemii – acupunctura poate fi folosita ca tratament adjuvant.

Asociate cu tratamentul alopat, sedintele de acupunctura ajuta la reglarea nivelului glicemiei sau colesterolului", ne spune dr. Alice Popescu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in acupunctura, de la Centrul National de Acupunctura si Homeopatie. In cazul unui pacient diabetic, care tine regim si ia medicamente, acupunctura favorizeaza scaderea glicemiei si mentinerea la valori medii. Prin acupunctura se pot trata si alte simptome care insotesc orice boala severa, cum ar fi oboseala, ametelile. De asemenea, durerile, amortelile care apar in cazul neuropatiei diabetice scad in intensitate cu ajutorul acupuncturii. Terapia consta in inserarea de ace in anumite puncte din muschi sau de pe ureche pentru a debloca energia din punctele dureroase. "Trebuie sa atragem atentia ca acupunctura singura nu poate trata diabetul. In medicina chineza se spune ca sigurele situatii in care se obtin rezultate satisfacatoare numai prin acupunctura sunt in primul an de la aparitia bolii, la persoane tinere si care nu mai sufera de vreo alta afectiune", continua dr. Alice Popescu.

Diabetul se caracterizeaza si printr-o scadere a capacitatii de aparare a organismului, care este expus astfel infectiilor. Medicina traditionala chineza considera ca scaderea imunitatii este rezultatul activitatii energetice scazute a organismului. In asemenea situatii, acupunctura poate restabili echilibrul energetic al sistemului imunitar.

Calmarea durerilor in guta


Guta este o alta tulburare metabolica, in care acupunctura este un bun adjuvant. Crizele de guta survin brusc, durerile sunt foarte intense, articulatiile afectate sunt fierbinti, tumefiate. Aceasta boala evolueaza diferit: cu crize minime, care dureaza cateva ore, sau cu crize in care pacientul are dureri chiar cateva saptamani. Acupunctura amelioreaza orice sindrom dureros, inclusiv pe cele provocate de crizele de guta. Insa, in acelasi timp, bolnavii trebuie sa respecte o anumita dieta si o terapie medicamentoasa stabilite de medicul curant. In cazul bolilor metabolice, tratamentul prin acupunctura nu se limiteaza doar la cateva sedinte. Se face un tratament de intretinere – serii de cate zece sedinte, de trei-patru ori pe an, in functie de starea pacientului, de severitatea si durata bolii.

CURA DE PROPOLIS. "In dislipidemii, uneori nu sunt suficiente sedintele de acupunctura. In aceste cazuri, acupunctura se va asocia cu tratamentul apiterapic si homeopatic. Cura cu propolis contribuie la scaderea nivelului colesterolului in sange", precizeaza dr. Alice Popescu.

×
Subiecte în articol: acupunctura terapii complementare