x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Acupunctura tratează alergiile

Acupunctura tratează alergiile

de Oana Antonescu    |    15 Apr 2008   •   00:00

Pentru alergici, primăvara nu este tocmai un motiv de bucurie, fiindcă în acest anotimp devin dependenţi de antihistaminice şi decongestive nazale

Pentru alergici, primăvara nu este tocmai un motiv de bucurie, fiindcă în acest anotimp devin dependenţi de antihistaminice şi decongestive nazale. Însă reacţiile alergice pot fi reduse mult mai rapid şi mai uşor cu ajutorul acupuncturii. Studiile au demonstrat că persoanele alergice care apelează la această terapie alternativă recurg mult mai rar sau chiar deloc la medicaţia clasică pentru a-şi controla simptomele specifice acestei afecţiuni. “Acupunctura tratează toate formele de alergie, însă ea nu este recomandată în cazul unui şoc anafilactic. În asemenea cazuri, bolnavul trebuie să apeleze la asistenţă medicală de urgenţă”, avertizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină ge­nerală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. 

 

Puncte

 “În acupunctură există un punct foarte important care se numeşte chiar punct de alergii şi este situat în partea superioară a urechii. Poziţia lui diferă de la o persoană la alta, în funcţie de modul în care se pliază urechea”, ne explică dr Cristina Bălănescu.

Alergia este consecinţa unor disfuncţii în diferite zone ale corpului, potrivit specialistului în terapii complementare, aşa încît schema de tratament cuprinde şi alte puncte de acupunctură, după fiecare caz în parte, dar se asociază întotdeauna cu punctul din zona urechii.

“Pentru alergiile cutanate, de exemplu, mai des folosite sînt punctele care stimulează stomacul, splina, rinichii şi intestinul gros. La acestea se adaugă, bineînţeles, punctul de alergii de la nivelul urechii. În cazul rinitelor alergice, acupunctura tratează disfuncţia plămînilor, dar acele se aplică, de asemenea, de o parte şi de alta a foselor nazale, precum şi pe punctele de acupunctură situate deasupra sprîncenelor”, explică dr Cristina Bălănescu. Şedinţele de acupunctură se efectuează după o anumită schemă: trei serii a cîte zece şedinţe, pe cît posibil zilnice, cu pauză de 28 de zile. Schema se reia anual, pentru a menţine rezultatele obţinute iniţial.

 

TRATAMENT. Pentru alergiile cro­nice, schema de tratament cuprinde şedinţe zilnice, fără pauză, timp de o lună. “Din păcate, alergiile cronice nu pot fi vindecate în totalitate prin acupunctură. Ele pot să reapară după cîţiva ani, iar în asemenea situaţii, bolnavul trebuie să reia şedinţele”, atrage atenţia dr Cristina Bălănescu.

 

TREI FRAŢI PĂTAŢI. Tratamentele homeopatice, fitotera­peutice şi acupunctura se asociază întotdeauna în alergiile cro­nice. Dintre remediile fitoterapeutice, efecte foarte bune are trei fraţi pătaţi, plantă cu care se pot face băi, ceaiuri, aplicaţii locale, picături pentru nas. Rinitele alergice se tratează eficient cu ulei de cătină.

×
Subiecte în articol: terapii complementare