x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Afacerea melcul ecologic

Afacerea melcul ecologic

de Florina Zainescu    |    05 Mai 2008   •   00:00
Afacerea melcul ecologic

ESCAR PROD ●  Exportăm conserve de carne de codobelc bio
Conserve, cîrnăciori sau pateu din carne de melc bio. Cooperativa autohtonă Escar Prod este singura pe plan mondial care creşte şi procesează melci ecologici la nivel industrial.



ESCAR PROD ●  Exportăm conserve de carne de codobelc bio
Conserve, cîrnăciori sau pateu din carne de melc bio. Cooperativa autohtonă Escar Prod este singura pe plan mondial care creşte şi procesează melci ecologici la nivel industrial.

Cooperativa Escar Prod SCA s-a înfiinţat în octombrie 2005 în comuna Teliu, judeţul Braşov. Scopul înfiinţării: prelucrarea şi promovarea cărnii de melc din producţia fermelor membre. "La acea dată eram vreo 60 de ferme din mai multe regiuni ale ţării. Acum avem cam 216 ferme împrăştiate în 29 de judeţe şi o fabrică modernă de procesare a melcilor la cele mai înalte standarde europene, utilarea şi operarea ei fiind guvernate de normele ISO 22.000, HACCP şi cerinţele impuse de EcoCert International, organismul nostru de certificare ecologică", a declarat Marcel Măcriş, preşedintele Consiliului de administraţie al Escar Prod.


Toate fermele de melci care fac parte din Escar Prod sînt certificate bio tot de certificatorul EcoCert International. "Aceasta a fost calea pe care am ales-o noi, să producem ecologic, şi s-a dovedit a fi o alegere bună, pentru că sîntem singurii pe plan mondial care fac melci ecologici la nivel industrial", a spus Măcriş. Perioada de conversie în cazul fermelor de melci este de trei ani şi coincide cu ciclul de reproducţie a codobelcilor. "Creşterea melcilor în sistem eco nu presupune cerinţe mai mari decît în sistemul convenţional. Melcul e greu de crescut în orice sistem, trebuie să respecţi anumite reguli, să te aliniezi la una dintre metodele acceptate de creştere. Nu e muncă grea, dar se lucrează intens", a explicat Marcel Măcriş. El a adăugat că sistemul de creştere eco cere o igienă de fermă foarte strictă, trasabilitate a tot ce intră şi iese în/din fermă şi hrănirea melcilor cu plante libere de organisme modificate genetic şi chimicale de sinteză.


PROCESARE. "Anul acesta este decisiv, vom şti exact dacă fermierii noştri s-au ţinut sau nu de treabă", a declarat Măcriş. Motivul: se termină ciclul de reproducţie a codobelcilor şi în vară începe "tăierea" acestora. La fabrica din Teliu, în funcţie de ce doreşte clientul, se pot prepara tot felul de delicatese de melc bio: pateu, cîrnăciori, supă, tocăniţă, felurite conserve. "Capacitatea de procesare a fabricii noastre este de minimum 3.000 tone de melc viu, adică undeva la 600 de tone de carne. Carnea de melc este un produs de lux, foarte scump, iar 600 de tone reprezintă o valoare enormă", a spus Marcel Măcriş. El a dat exemplul cărnii de melc convenţional, care pe piaţă costă circa 50 de euro kilogramul – sau 25 de euro en-gros. Iar un borcănel de 100 de grame de pateu de melc costă cam 7 euro. Iar produsele eco sînt, de regulă, mult mai valoroase decît cele convenţionale. "Facem export în Franţa, Italia, Germania şi Spania. Avem cerere, dar nu am finalizat încă contractele pentru că totul depinde în mare măsură de producţia obţinută la nivelul fermelor", a declarat Măcriş.   


AFILIERE. Cooperativa Escar Prod aşteaptă noi membri. Doritorii trebuie să fie eco, să accepte toate condiţiile impuse de organul de certificare EcoCert International, dar şi pe cele din statutul cooperativei şi să cumpere acţiuni la fabrică.

×
Subiecte în articol: bio melc escar prod