x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Agricultura eco pe glob

Agricultura eco pe glob

de Florina Zainescu    |    06 Feb 2008   •   00:00

STATISTICÅ ● Australia, Europa şi America Latină, cele mai bio continente
Agricultura organică este practicată în peste 120 de ţări, suprafaţa cultivată în acest sistem apropiindu-se de 31 milioane de hectare.
Produsul zilei - Suc de coacăze



STATISTICÅ ● Australia, Europa şi America Latină, cele mai bio continente
Agricultura organică este practicată în peste 120 de ţări, suprafaţa cultivată în acest sistem apropiindu-se de 31 milioane de hectare.


Australia, la pachet cu Noua Zeelandă şi cu statele din Oceania, este cel mai bio "continent" după întinderea suprafeţelor cultivate: peste 11,8 milioane de hectare, potrivit raportului "Lumea agriculturii organice, statistici şi trenduri", ediţia 2007 realizat de două instituţii internaţionale de renume: IFOAM şi FiBL. Cea mai mare parte a acestei suprafeţe este acoperită de păşuni. Dintre culturile agricole, cele mai răspândite sunt cerealele, legumele şi livezile. Pe locul doi în top vine Europa, cu peste 6,9 milioane de hectare cultivate în sistem bio. "Medalia de bronz" este deţinută de America Latină, unde suprafaţa organică certificată este de circa 5,8 milioane de hectare. De la boabe de cafea şi banane din America Centrală la zahăr din Paraguai şi cereale şi carne din Argentina, roadele agriculturii organice din această parte a lumii pleacă la export.


EŞALONUL DOI. Asia etalează o suprafaţă eco de circa 2,9 milioane de hectare, în timp ce America de Nord este pe penultimul loc în topul bio-continentelor, cu 2,2 milioane de hectare. Febra bio a atins şi continentul african, unul dintre motoarele dezvoltării acestui tip de agricultură aici fiind cererea tot mai mare de produse eco din ţările industrializate. La ora actuală sunt circa 900.000 de hectare certificate pe continentul negru.



Cele mai bio ţări

Australia (plus Oceania) deţine 39% din terenurile organice din lume, Europa 23%, America Latină 19%, Asia 9%, America de Nord 7% şi Africa 3%. Acesta este clasamentul pe continente. Dar care sunt cele mai bio ţări din lume, după suprafaţa cultivată? Cum este şi firesc, pe primul loc în acest top se află Australia. Numărul 2 la nivel mondial este Argentina (3,1 milioane de hectare), urmată de China (2,3 milioane de hectare). Creşterea accentuată a suprafeţelor organice, înregistrată în Statele Unite în ultima perioadă – circa 30% anual – au săltat această ţară pe locul 4 în topul ţărilor bio la nivel mondial (1,6 milioane de hectare). Pe 5 vine Italia, ţara cu cele mai extinse terenuri cultivate ecologic din Europa – 1,1 milioane de hectare. Ţările din top 10 au împreună 23,7 milioane de hectare bio, ceea ce reprezintă peste trei sferturi din terenul organic la nivel mondial.

PRODUSE. Italia este numărul 1 la nivel mondial la producţia de citrice organice, Mexicul este cel mai mare producător de cafea bio, iar Republica Dominicană este un producător major de cacao. Italia se numără printre liderii mondiali la producţia de struguri organici – alături de Spania şi Franţa – şi la cea de măsline bio – împreună cu Spania şi Tunisia.



×
Subiecte în articol: milioane hectare bio