x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ai balonări? Bea un ceai de anason

Ai balonări? Bea un ceai de anason

04 Sep 2007   •   00:00

Tulburările digestive şi unele alimente (fasolea, varza, mazărea, soia, băuturile carbogazoase) sunt cauza cea mai frecventă a balonărilor. In majoritatea cazurilor, balonările pot fi prevenite cu ajutorul plantelor cu acţiune carminativă, plante care calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale.

Tulburările digestive şi unele alimente (fasolea, varza, mazărea, soia, băuturile carbogazoase) sunt cauza cea mai frecventă a balonărilor. In majoritatea cazurilor, balonările pot fi prevenite cu ajutorul plantelor cu acţiune carminativă, plante care calmează durerile abdominale şi favorizează evacuarea gazelor intestinale. Cele mai bune sunt seminţele de anason, de fenicul, de coriandru. "Aceste plante conţin uleiuri volatile bogate in terpenoide şi taninuri. Acestea sunt responsabile de altfel pentru acţiunea carminativă. Pentru combaterea balonărilor se face o infuzie dintr-o linguriţă cu seminţe la o cană cu apă fierbinte şi se bea inainte de masă şi intre mese", ne sfătuieşte dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, competenţă apifitoterapie, de la Centrul Naţional de Acupunctură şi Homeopatie.

Ceaiul din anason trebuie consumat imediat ce a fost preparat, altfel işi pierde proprietăţile. Pentru potenţarea efectului de combatere a balonărilor, seminţele de anason, fenicul sau coriandru se pot amesteca şi cu alte plante - muşeţel, melisă, busuioc. Proprietăţi asemănătoare au rizomii de obligeană. Aceştia se pot folosi fie sub formă de pulbere (un vărf de linguriţă inainte de masă), fie sub formă de decoct (o linguriţă la o cană cu apă, intre mese).

Mierea şi tinctura de propolis

"Balonările apar ca urmare a digestiei incomplete. Balonările provocate de procese fermentative, de disbacterioze intestinale pot fi combătute cu ajutorul unei linguri cu miere zilnic. Mierea stimulează digestia şi contribuie la păstrarea florei saprofite din stomac. Stimularea florei saprofite se poate realiza şi cu ajutorul tincturii de propolis", arată dr Larisa Ionescu-Călineşti. In cazul balonărilor care apar imediat după masă, in cazul durerilor abdominale cauzate de indigestie, al arsurilor gastrice este recomandat cărbunele medicinal. Acesta absoarbe gazele produse in intestin in timpul digestiei.

BOLI. In unele cazuri, balonările apar ca simptom secundar al unor boli. Astfel, copiii care au giardia pot suferi de balonări, infecţia cu Helicobacter pylori poate da de asemenea senzaţia de balonare. In aceste situaţii, soluţia este tratarea bolii de fond.

DE EVITAT. Persoanele care au probleme cu digestia trebuie să işi adapteze dieta corespunzător. Astfel, ar fi mai bine să evite fasolea, varza, mazărea, cartofii, soia, băuturile carbogazoase. Cei cu intoleranţă la lactoză vor evita produsele lactate nefermentate, pe care le pot inlo-cui cu iaurturi. In cazul copiilor, dulciurile concentrate pot să provoace balonări şi colici.

×
Subiecte în articol: terapii complementare