x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Antitermicul din ceaiul de papadie

Antitermicul din ceaiul de papadie

20 Apr 2006   •   00:00

Plantele cu gust amar – gentiana, pelinul, ghintura, anghinarea, papadia – pot fi folosite impotriva starilor febrile care insotesc de multe ori virozele respiratorii, gripa.

Plantele cu gust amar – gentiana, pelinul, ghintura, anghinarea, papadia – pot fi folosite impotriva starilor febrile care insotesc de multe ori virozele respiratorii, gripa. "Febra este un simptom care arata ca organismul nostru lupta cu o infectie. In cazul virozelor respiratorii putem apela la pulberile de plante pentru reducerea febrei, in alte cazuri insa trebuie sa aflam mai intai cauza infectiei si abia dupa aceea sa trecem la tratamentul propriu-zis. De ce spun asta? Pentru ca in spatele febrei se pot ascunde cele mai diverse boli: de la otita, pneumonie, bronsita, infectii urinare, digestive, tulburari hepatice si pana la unele forme de cancer sau infectia cu HIV", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic primar medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie. Episoadele febrile care apar ca urmare a expunerii la frig pot fi inlaturate foarte bine cu ajutorul plantelor. "Rezultatele sunt mai bune daca folosim pulberea de plante, administrata sublingual – cate o lingurita de cate ori avem febra. Ghintura, papadia, pelinul sunt amare, de aceea dupa administrare putem sa luam si o lingurita cu miere. Aceste plante au proprietati depurative si antiinfectioase", arata dr. Cristina Pavel. Infuziile cu maghiran pot fi de asemenea o solutie contra febrei. Aceasta planta este cunoscuta pentru proprietatile sale diuretice, sudorifice si expectorante.

RISCUL DESHIDRATARII

La o temperatura mai crescuta, organismul incepe sa se deshidrateze. Pentru a preveni deshidratarea trebuie sa crestem aportul de lichide: sucuri de fructe, compoturi, dar mai ales ceai de tei cu multa lamaie. Temperatura corpului variaza in timpul zilei: intre 36,8 si 37 de grade Celsius. Daca temperatura a depasit 37 de grade, atunci putem folosi extern compresele sau frectiile cu otet, cu bitter suedez. Bitterul suedez poate fi administrat si intern, fiind un bun descongestionant al cailor respiratorii. Specialistul nostru ne atrage atentia sa nu utilizam tincturile pentru calmarea starilor febrile. Tincturile sunt pe baza de alcool, iar alcoolul administrat intern poate sa creasca si mai mult temperatura corpului.

ULEIURI VOLATILE. In virozele respiratorii, compresele sau masajul cu uleiuri volatile pot inlocui medicamentele antitermice. Pentru scaderea temperaturii, dar si pentru calmarea acceselor de tuse aplicam pe piept sau pe frunte comprese cu ulei de eucalipt diluat in apa calduta. Substanta activa – eucalyptolul – confera uleiului proprietati descongestionante si antitermice. Proprietati asemanatoare au uleiurile de pin, brad, cimbru.

×
Subiecte în articol: terapii complementare