Frunzele de ceai sunt obținute din planta Camillia Sinensis. Pe baza modului în care sunt procesate frunzele, pot fi produse trei tipuri principale de ceai: ceai verde nefermentat, ceai Oolong parțial fermentat și ceai negru fermentat. Înregistrările din secolul al X-lea î.Hr. indică utilizarea ceaiului de către om, în mare parte, datorită valorii sale medicinale.
Consumul de ceai a fost considerat un obicei care promovează sănătatea, încă din cele mai vechi timpuri. Cercetarea medicală modernă oferă o bază științifică pentru această credință. Dovezile care susțin beneficiile pentru sănătate ale consumului de ceai devin mai puternice cu fiecare nou studiu care este publicat în literatura științifică. Planta de ceai Camellia sinensis a fost cultivată de mii de ani, iar frunzele sale au fost folosite în scopuri medicinale. Semnificația ceaiului în gestionarea cancerului, diabetului, ulcerului gastric, gripei, bolilor neurologice etc. este bine documentată. În plus, sunt descrise efecte anti-îmbătrânire, antidiabetice și multe alte efecte benefice pentru sănătate asociate consumului de ceai. Se acumulează dovezi că catechinele și teaflavinele, care sunt principalii compuși polifenolici ai ceaiului verde și, respectiv, negru, sunt responsabile pentru majoritatea efectelor fiziologice ale ceaiului.
În rândurile ce urmează, vom descrie 15 beneficii ale ceaiurilor din plante care cu siguranță iți vor face stilul de viață mai sănătos. Să începem!
Protejează organismul împotriva bolilor de inimă
Cercetări recente au demonstrat că o persoană care consumă trei cești de ceai pe zi va avea beneficii imense și poate să fie protejată de infarct miocardic și accident vascular cerebral. Recent, a existat un interes considerabil pentru posibilitatea ca consumul de ceai să reducă riscul de boli cardiovasculare.
Concluziile acestor studii au arătat că în special ceaiul negru și ceaiul verde sunt foarte bune pentru sănătate. Cercetătorii susțin că problemele cardiace sunt reduse cu 11%, prin consumul regulat de ceai. Obiceiul pentru consumul de ceai previne formarea plăcii de aterom pe pereții arterelor.
În plus, ceaiul negru și ceaiul verde sunt antioxidanți foarte buni. Trebuie să știți că radicalii liberi intră în corpul nostru prin diferite surse, cum ar fi poluarea mediului, alegerea greșită a alimentelor, cum ar fi: alimentele uleioase și picante, alimentele grase, alimentele procesate, dar și apa.
Acești radicali liberi sunt foarte nocivi pentru sănătatea umană și pot fi combătuți cu ajutorul antioxidanților prezenți în ceaiul negru și ceaiul verde. Rezultatele acestor cercetări spun că antioxidanții prezenți în două cești de ceai pot fi mai eficienți și mai buni decât cinci porții de legume pe care le consumăm sau chiar mai buni decât consumând două mere pe zi.
Reduc stresul și induc relaxarea
Tratamentele pentru stres și anxietate pot include terapie, medicamente și multe altele. Dar există și câteva ingrediente simple din plante, care se găsesc în mod obișnuit în ceaiuri, ce pot avea un efect surprinzător de puternic asupra celor care suferă de stres și anxietate. În funcție de severitatea simptomelor, o ceașcă de ceai calmant ar putea contribui în mare măsură la promovarea sănătății și a bunăstării.
În timp ce ceaiurile făcute din planta Camellia sinensis pot avea proprietăți puternice de reducere a anxietății, ceaiurile din plante și infuziile pot avea o gamă variată de alte beneficii pozitive, atunci când vine vorba de stres și anxietate. Multe ceaiuri din plante conțin ingrediente precum trandafir, lavandă, mușețel, mentă și alte adaosuri benefice care ajută la promovarea bunăstării mintale și la reducerea stresului. De asemenea, ceaiurile din plante conțin adesea mai mult de unul dintre ingredientele benefice enumerate mai sus, astfel efectul fiind potențat.
Reglează nivelul de colesterol
Unele cercetări indică faptul că antioxidanții găsiți în ceai pot ajuta la scăderea colesterolului. Un studiu efectuat și publicat în Jurnalul American de Nutriție Clinică sugerează că ceaiul verde reduce semnificativ colesterolul total, inclusiv LDL sau colesterolul „rău”, din sânge.
Ceaiurile tradiționale și unele ceaiuri din plante conțin antioxidanți. Puterea antioxidantă depinde de tipul de ceai și de metoda de prelucrare a acestuia. Hibiscusul are cel mai mare nivel înregistrat de antioxidanți dintre toate ceaiurile din plante. Ceaiurile cu fructe de pădure, coaja de portocală și mentă tind să aibă niveluri la fel de ridicate de antioxidanți. Printre plantele care s-au dovedit a reduce nivelurile de colesterol se numără: rooibos, ceaiul de ghimbir, păpădia, menta.
Ameliorează problemele digestive
S-a demonstrat că mai multe ceaiuri din plante ajută la eliminarea simptomelor de greață, constipație, indigestie și multe altele. Din fericire, cele mai multe dintre ele sunt disponibile pe scară largă și sunt ușor de făcut.
Menta este bine cunoscută pentru aroma sa răcoritoare și capacitatea de a calma stomacul deranjat.
Ghimbirul, cunoscut științific sub numele de Zingiber officinale, este o plantă cu flori originară din Asia. Rizomul său (partea subterană a tulpinii) este folosit în mod popular drept condiment, în întreaga lume.
Compușii din ghimbir, cunoscuți sub numele de gingeroli și shogaoli, pot ajuta la stimularea contracțiilor stomacului și a golirii. Astfel, ghimbirul poate ajuta la scăderea simptomelor de greață, a crampelor, balonării, gazelor sau în caz de indigestie.
Rădăcina de păpădie a fost folosită de secole în medicina pe bază de plante pentru a îmbunătăți digestia, a lupta împotriva răcelii și a îmbunătăți sănătatea generală. Studiile au arătat că rădăcina de păpădie poate fi deosebit de utilă în combaterea efectelor diabetului de tip 2 și a altor boli digestive.
Ceaiul de mușețel este unul liniștitor, dulce natural, care este delicios singur sau atunci când este amestecat cu alte ierburi și condimente. S-a demonstrat că mușețelul reduce simptomele refluxului acid, previne balonarea și gazele și contribuie la sănătatea gastrointestinală generală. Mușețelul este în mod natural relaxant și poate ajuta la inducerea bunăstării atât fizice, cât și psihice. Această plantă are un efect calmant, terapeutic, atunci când este consumată sub formă de ceai.
Sunt sursă naturală de antioxidanți
Antioxidanții (polifenolii sau flavonoidele) sunt probabil o componentă cheie a ceea ce face din ceai o băutură sănătoasă. Acești compuși chimici controlează efectele dăunătoare ale radicalilor liberi în organism. Radicalii liberi pot modifica ADN-ul furându-i electronii, iar acest ADN mutant poate crește colesterolul LDL sau poate modifica traficul membranei celulare – ambele fiind dăunătoare sănătății noastre. Deși se crede adesea că ceaiul verde este mai bogat în polifenoli decât ceaiurile negre sau oolong (roșii), studiile arată că, cu excepția ceaiului decofeinizat, toate ceaiurile simple au aproximativ aceleași niveluri ale acestor substanțe chimice, deși în proporții diferite. Ceaiul verde este cel mai bogat în epigalocatechin-3 galat, în timp ce ceaiul negru este cel mai bogat în teaflavine; cercetările au arătat că ambele pot avea beneficii pentru sănătate. Ceaiurile din plante conțin și polifenoli, dar pot varia foarte mult în funcție de originea plantelor.
Acolo unde sunt cultivate frunzele de ceai, amestecul specific de frunze de ceai, tipul de procesare și adăugarea de ingrediente precum laptele, mierea și lămâia pot modifica conținutul specific de flavonoide.
Revigorează întregul organism
Cel mai bun mod de a avea o zi productivă este să o începi într-o dimineață plină. Dar multe persoane se confruntă dimineața cu stări de letargie, apatie, somnolență. Ceaiurile pot să aducă beneficii în acest sens. Ceaiurile tonice, care conțin ghimbir, oregano, mentă, sunătoare, fructe de pădure, cătină și, bineînțeles, ceaiul verde se remarcă printr-o concentrație mare de vitamine și microminerale care vor crește nivelurile de energie ale fiecăruia dintre noi și ne vor susține pe durata întregii zile.
Ajută în caz de insomnie
O băutură caldă și aromată te va relaxa și mai mult și îți va oferi ocazia să te așezi, să te liniștești și să o savurezi, chiar și pentru câteva minute. În plus, există câteva plante a căror compoziție influențează modificările chimice din corpul tău, deci pot fi luate în calcul ca remedii naturiste pentru insomnii.
Ceaiurile din plante își fac efectul în timp, și, cel mai probabil, va trebui să le bei constant în fiecare seară pentru mai multe săptămâni sau luni. Le poți alterna pentru diversificare, însă nu le combina decât dacă ai acordul unui medic, fiindcă efectele lor cumulate pot avea efecte secundare. În plus, limitează-te la o cană în fiecare seară, pe care să o bei cu o oră - o oră și jumătate, înainte de culcare.
Ceaiul de tei are ușoare proprietăți antispastice și antistres, ceaiul de mușețel are efect antiinflamator, antispastic, antistres și antibacterian, ceaiul de lavandă este unul dintre cele mai puternice sedative naturale, folosit nu doar pentru insomnii, ci și în caz de stres cronic și oboseală accentuată, așa că data viitoare când te confrunți cu o insomnie încearcă o cană de ceai!
Cresc anduranța musculară
Există studii care arată că sportivii își pot îmbunătăți performanța prin consumul de antioxidanți. Ceaiul verde are antioxidanți puternici care ajută în reducerea riscului de accidentare, în combaterea crampelor musculare și reducerea oboselii musculare.
Ceaiul verde ajută și în hidratarea corpului, ceea ce este foarte important pentru sportivi. Dacă au corpul puțin deshidratat, asta scade circulația sângelui, dar și aportul de oxigen spre mușchi, reduce procesul de eliminare a toxinelor, iar, în plus, crește oboseala musculară și riscul de crampe musculare.
Conform unui studiu, ceaiul verde crește rezistența la efort cu 8-24%.
Organismul este hidratat
În ciuda efectului diuretic al cofeinei, este puțin probabil ca atât ceaiurile din plante, cât și cele care conțin cofeină să te deshidrateze. Cercetătorii raportează că atunci când sunt consumate în cantități moderate, băuturile cu cofeină - inclusiv ceaiul - sunt la fel de hidratante ca apa. De asemenea, studiile realizate sugerează că apa băută sub formă de ceai are un efect hidratant mai bun, datorită faptului că ceaiul ajută moleculele din apă să fie absorbite mai uşor de fiecare celulă şi să rămână pentru mai mult timp în organism.
Ajută la creșterea imunității organismului
Ceaiul este excelent pentru sistemul imunitar, este bogat în antioxidanți și o sursă excelentă de hidratare. Multe tipuri de ceai au, de asemenea, proprietăți antivirale și antibacteriene care pot ajuta la prevenirea îmbolnăvirii. Turmericul conține un compus cunoscut sub numele de curcumină, care conține proprietăți antimicrobiene și poate ajuta la prevenirea bolilor. Folosită în medicina chineză pe bază de plante, de sute de ani, rădăcina de lemn dulce are o mulțime de beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antivirale și antimicrobiene care vă pot ajuta să vă întăriți sistemul imunitar și să vă împiedice să vă îmbolnăviți.
Ne ajută să ne concentrăm mai bine
Dacă vrei să-ți dai un impuls creierului, dar te-ai săturat de cafea și cafeină, ceaiul poate fi o modalitate excelentă de a-ți îmbunătăți rutina de studiu și de a-ți îmbunătăți concentrarea. Ceaiurile făcute din planta Camellia sinensis conțin toate cofeină, variind de la aproximativ jumătate până la un sfert din cât are cafeaua, pe ceașcă.
Ceaiurile stimulatoare din plante sunt, de asemenea, o modalitate excelentă de a culege multe dintre beneficiile ceaiului fără a consuma mai mult ceai. Multe tipuri de ceai, ierburi și condimente au proprietăți stimulatoare și clarificatoare care pot ajuta la îmbunătățirea funcției cognitive și la stimularea creierului. Ceaiul de salvie, matcha, chimen, ceai de gingko biloba sau ceaiul de mentă toate sunt stimulatoare ale sistemului nervos central.
Au rol de detoxifiere a organismului
Organismul are un mod foarte sofisticat de a elimina toxinele, care implică ficatul, rinichii, sistemul digestiv, pielea și plămânii - fără a implica un ajutor venit din afara corpului. Unele ceaiuri pot susține funcția de detoxifiere a ficatului, și anume: ceaiul verde, ceai de anghinare, ceaiul roiboos, ceaiul de fenicul. Aceste ceaiuri îmbunătățesc digestia, luptă împotriva radicalilor liberi, reduc senzația de foame și de greață, iar anghinarea susține refacerea ficatului și susține activitatea vezicii biliare.
Contribuie în caz de răceală
Datorită efectelor vitaminizante, a efectelor de hidratare, de emoliere a căilor respiratorii superioare, ceaiurile sunt un remediu natural în cazul răcelilor și gripelor.
Au gust plăcut și pot înlocui sucurile nesănătoase
Datorită efectelor de hidratare a organismului, ceaiurile pot să înlocuiască sucurile nesănătoase din dieta fiecărei persoane, cu condiția ca ele să nu conțină zahăr. Din ce în ce mai multe persoane aleg să introducă în stilul lor de viață consumul de ceai pentru diferitele beneficii pe care acestea le aduc.
Au rol și în tratamentele cosmetice
Extractele de ceai posedă un spectru larg de activități biologice, ceea ce le face componente prețioase nu numai pentru aplicații farmaceutice, ci și pentru industria cosmetică. Printre aceste activități trebuie subliniate proprietățile antioxidante, fotoprotectoare, anticelulitice, de slăbire, de îmbunătățire a stării pielii, părului și microcirculației.
Aplicarea locală a compreselor cu ceai calmează iritația cauzată de arsurile solare, după epilare, în cazul mușcăturilor de insecte sau, pur și simplu, a ochilor obosiți și umflați. Atunci când este utilizat local, ceaiul verde neutralizează daunele cauzate de expunerea la razele UV și conține vitamina K, care ajută la reducerea cercurilor întunecate și a umflăturii ochilor.