x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Bio-Europa de Est

de Irina Cristea    |    10 Sep 2009   •   00:00

Produsele bio câştigă tot mai mulţi adepţi în Europa de Est, unde atât producătorii, cât şi consumatorii au preluat moda occidentală de a alege produse fără pesticide sau conservanţi.



Un comentariu al agenţiei AFP face referire la cafenelele şi restaurantele bio care se deschid în România şi Bulgaria, la pieţele din Ungaria destinate doar produselor cultivate fără "sprijinul" industriei chimice şi la raioanele bio din supermarketurile poloneze. "Tendinţa generală indică o creştere a vânzării produselor bio în statele din fostul bloc comunist. Numeroase magazine şi lanţuri de supermarketuri specializate s-au deschis recent în această regiune" a declarat, pentru AFP, Amarjit Sahota, director de cercetare al biroului britanic de studiu Organic Monitor.

Explicaţia - standardul de viaţă în creştere şi, în unele cazuri, interesul tot mai mare pentru un stil de viaţă mai sănătos. "După Revoluţie, românii erau fascinaţi de McDonald's şi Coca-Cola, din cauza lipsurilor suferite în perioada comunismului. Încet-încet, oamenii încep să îndrepte din nou spre produsele bio", spune Marian Cioceanu, de la asociaţia Bio Romania. Cei mai mulţi consumatori de astfel de produse sunt însă în Capitală, pentru că, la nivelul întregii ţări, doar 1% dintre alimentele comercializate sunt bio. La nivelul Europei de Est, cifrele sunt încurajatoare pentru "bio-producători": o cifră de afaceri de 60 de milioane de euro în 2007.

În Polonia, un magazin on-line de produse ecologice se mândreşte cu o creştere a clienţilor de 200-300% în untimul an. "În sectorul nostru de activitate, criza nu s-a simţit, chiar dacă preţul mai ridicat al produselor noastre nu este pe măsura posibilităţilor tuturor polonezilor", a declarat, pentru AFP, proprietara afacerii. În Ungaria, asociaţia Biokultura dă o mână de ajutor la înfiinţarea pieţelor bio: le inventariază pe site-ul său şi le furnizează consumatorilor inclusiv preţurile legumelor şi fructelor. Bio-Romania, duce, la rândul său, o campanie pentru ca statul român să aprovizioneze cantinele instituţiilor publice cu produce "curate".

"În România, unde salariul mediu este de 325 de euro, un litru de suc din mere bio costă 3,3 euro, mai scump decât un suc de mere , care costă între 1,2 şi 1,7 euro. În Polonia, fructele şi legumele bio sunt mai scumpe cu 30%  (fructele şi legumele) sau chiar cu 300% (ouă, bânzeturi) iar în Bulgaria, cu 20%-30%", scrie AFP.

×
Subiecte în articol: bio alimente sanatoase