x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Broccoli vine de hac bacteriilor

Broccoli vine de hac bacteriilor

05 Apr 2006   •   00:00

Broccoli este o leguma deosebita, desi face parte din aceeasi familie cu conopida. Aceasta leguma verde este din ce in mai cautata si la noi. Dar pentru ce este atat de apreciat broccoli?

Studii stiintifice au aratat ca broccoli impiedica dezvoltarea bacteriei Helicobacter pylori. Cercetarile pe animale de laborator au aratat ca broccoli contine sulforafan, o substanta care inhiba dezvoltarea bacteriei. Cercetatorii japonezi, de la Universitatea Tsukuba, au efectuat un studiu clinic pentru a vedea daca intr-adevar aceasta substanta poate combate proliferarea infectiei si la om. Studiul care a inclus 40 de subiecti infectati cu aceasta bacterie a fost prezentat in cadrul colocviului stiintific al Asociatiei Americane pentru Cancer. Infectia cu Helicobacter pylori conduce la aparitia ulcerului gastric, a gastritei si a cancerului de stomac.

LEGUME VERZI

Timp de doua luni, jumatate dintre subiecti au inclus zilnic in alimentatia lor 100 de grame de broccoli, in timp ce cealalta jumatate a adaugat in fiecare zi in dieta 100 de grame de lucerna.

Chiar daca cele doua seamana intre ele si au o compozitie chimica asemanatoare, ele au o deosebire majora: sulforafanul. Broccoli are in compozitia sa o cantitate mare de sulforafan, comparativ cu lucerna.

La fel ca toate cruciferele (varza, conopida), broccoli contine un compus, glucosinolat, care prin procesul de masticatie se transforma in sulforafan.

REZULTATE

Dupa doua luni, subiectii care au consumat broccoli sufereau de mai putine infectii cu Helicobacter pylori, comparativ cu cei carora le-a fost adaugata in dieta lucerna. Dupa alte doua luni, in care nici un subiect nu a mai mancat broccoli, infectia cu aceasta bacterie a recidivat. Concluzia: chiar daca nu a eliminat in totalitate bacteria Helicobacter pylori, broccoli are proprietatea de a opri evolutia infectiei.

SFAT. "Broccoli are o puternica actiune remineralizanta si revitalizanta asupra organismului. De efectele terapeutice ale legumei ne putem insa bucura doar daca o consumam cruda sau sub forma de suc natural. Prin fierbere se pierd multe dintre proprietatile acesteia", explica dr. Constantin Sararu, medic primar, cu competenta in homeopatie si fitoterapie, presedintele Ligii de Homeopatie Clasica.
×
Subiecte în articol: broccoli terapii complementare