Necesară în metabolismul glucidelor, proteinelor și grăsimilor, insulina trebuie suplimentată fie temporar, până la echilibrarea glicemiei, fie ca tratament de durată, când medicația și dieta nu mai pot reduce glicemia mărită, scrie clicksanatate.ro.
Dacă în diabetul de tip 2, secreția scăzută de insulină poate fi stimulată prin medicamente orale sau prin regim, în cazul celui de tip 1, pancreasul nu secretă suficientă insulină și este nevoie de tratament cu acest hormon.
Atunci când în decurs de 10 ani sau chiar mai puțin valorile glicemiei depășesc 200 mg/dl, iar medicația antidiabetică orală nu mai dă rezultate, cu atât mai puțin un regim de scădere a glucozei din sânge, medicul diabetolog recomandă insulinoterapia cu diverse tipuri de insulină, în funcție de boală, de orarul meselor și de activitatea diabeticului. Tot el va stabili intervalul dintre injecție și orarul meselor în funcție de nivelul glicemiei, locul injecției, activitatea din orele următoare.
Tratamentul presupune adaptarea dozei de insulină la dietă și nu invers. De aceea, medicul trebuie să ia în calcul cantitatea de glucide care vor fi consumate pe parcursul unei zile.