x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cătina şi bolile de piele

Cătina şi bolile de piele

de Georgeta Licsandru    |    28 Oct 2008   •   00:00

Cătina grăbeşte vindecarea arsurilor şi rănilor, tratează eczemele şi psoriazisul. Cătina este unul dintre cele mai bune remedii pentru tratarea rănilor de la nivelul tegumentelor şi mucoaselor, fiind folosită sub formă de cremă, unguent sau ulei. Cătina conţine vitaminele A, B1, B2, C, E, K, esenţiale pentru sănătatea pielii.



Regenerează pielea
"Datorită vitaminelor A, B1, B2, C, E şi licopenului, cătina are proprietatea de a stimula regenerarea pielii, fiind utilă în tratamentul arsurilor, rănilor cu vindecare lentă, ulceraţiilor sau degerăturilor. Uleiul de cătină poate fi folosit de asemenea pentru tratarea eritemelor (pete roşii pe piele), mâncărimilor, eczemelor sau psoriazisului", arată dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie şi homeopatie, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă.

Previne îmbătrânirea
Cătina este folosită nu numai în tratamentul bolilor de piele, ci şi în cosmetică, pentru menţinerea tinereţii pielii. Cătina intră în componenţa cremelor antirid, a gelurilor şi loţiunilor de îngrijire a tenului. Cremele, unguentele în compoziţia cărora intră cătina au acţiune nutritivă, revitalizantă şi regeneratoare. Avantajul cătinei este că se potriveşte oricărui tip de ten. În fructele de cătină se găseşte cuercitină, o substanţă cu proprietăţi antioxidante, analgezice, antibacteriene. Proprietăţile antiîmbătrânire ale cătinei se datorează conţinutului de licopen şi betacaroten (provitamina A). Licopenul este pigmentul natural care dă culoarea fructelor. Acest pigment menţine elasticitatea pielii şi încetineşte procesul de îmbătrânire În ceea ce priveşte betacarotenul, acesta creşte imunitatea organismului, previne pigmentarea pielii cauzată de bolile de ficat sau de bătrâneţe. De asemenea, betacarotenul stimulează sinteza melaninei în piele. Melanina protejează pielea împotriva razelor solare, prevenind îmbătrânirea precoce şi cancerul cutanat. De altfel, uleiul de cătină este recunoscut pentru activitatea de protecţie împotriva radiaţiilor ultraviolete sau de altă natură. Uleiul de cătină este apreciat pentru conţinutul de acizi graşi nesaturaţi, care menţin stratul protector de la suprafaţa pielii. În lipsa acestor acizi, pielea îmbătrâneşte prematur şi este acoperită de riduri.

UZ INTERN. Fructele, frunzele, coaja şi seminţele de cătină sunt bogate în vitamine, carotenoizi, flavonoizi, microelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, fier). În uz intern, cătina este recomandată în tratarea celor mai diverse afecţiuni: ulcer gastric şi duodenal, diaree, urticarie, boli neuroendocrine, reumatice, hepatite, anemie, astenie. De asemenea, curele interne cu ulei de cătină sunt o modalitate de combatere a stresului.

×
Subiecte în articol: catina terapii complementare