x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiul verde, demachiant natural

Ceaiul verde, demachiant natural

de Gina Matei    |    05 Ian 2010   •   00:00
Ceaiul verde, demachiant natural
Sursa foto: /iSTOCKPHOTO

Pentru că are efecte diuretice şi antioxidante, ceaiul verde este folosit cu succes în numeroase diete. Ceaiul verde stimulează sistemul cerebral, procesele de ardere a grăsimilor şi are rol anticancer.

ALIAT ÎN CURELE DE SLĂBIRE
Ceaiul verde determină topirea grăsimilor, ne asigură Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med. Este cunoscut faptul că ceaiul verde contribuie la accelerarea metabolismului şi de aceea este inclus în dietele de slăbire, cu atât mai mult cu cât este o băutură cu gust plăcut, fără conţinut caloric.

De ce ajută ceaiul verde la scăderea în greutate? În primul rând pentru că ajută la eliminarea toxinelor din organism. Apoi, pentru că luptă contra retenţiei de apă, reduce nivelul colesterolului şi al trigliceridelor din sânge, stimulează digestia, combate constipaţia.

ALTE BENEFICII
Ceaiul verde este de un real ajutor în perioada menopauzei, deoarece previne tulburările şi disconfortul atribuite acestei stări.
Acest ceai îmbunătăţeşte memoria, înlătură oboseala prin anihilarea substanţelor toxice din organism cauzate de stres.
Prin conţinutul ridicat de fluor, întăreşte smalţul dinţilor, sporind rezistenţa la acizii existenţi în cavitatea bucală.

MOD DE PREPARARE
Pentru a prepara o infuzie de ceai verde se lasă apa la fiert şi, atunci când începe să clocotească, se ia de pe foc şi se adaugă ceaiul verde, o linguriţă la 250 ml de apă. Se lasă la infuzat 5 minute. Specialistul nostru atrage atenţia că nu este bine să lăsăm pentru infuzie mai mult de 5 minute, deoarece concentraţia prea mare de teină poate avea efecte toxice. Pentru îmbunătăţirea gustului se pot adăuga una-două linguriţe de miere şi o felie de lămâie.

CE CONŢINE?
Ceaiul verde conţine vitamine (A, B, C, E, K), minerale (mangan, fosfor, zinc, cupru, potasiu, fluor), numeroşi aminoacizi şi catechină. În plus, pe lângă polifenoli, elemente antioxidante active împotriva radicalilor liberi, ceaiul verde mai conţine şi teină, alcaloid asemănător cu cel care se găseşte în cafea, un stimulator al sistemului nervos şi sangvin, care face să dispară senzaţia de oboseală.

COSMETIC NATURAL
În cosmetică, ceaiul verde se foloseşte ca ingredient de bază în multe creme regeneratoare, măşti sau şampoane. Ceaiul verde previne îmbătrânirea prematură a tenului. Extern, ceaiul verde contribuie la tratarea micozelor, a varicelor, rănilor, dermatitelor, a zonei zoster, la estomparea cearcănelor. Doctorul Cristina Bălănescu recomandă ca, pe zona afectată, să se pună comprese cu infuzie de ceai verde. Infuzia de ceai verde poate fi folosită pentru demachiere sau pentru spălarea feţei. După care se aplică o cremă obişnuită.

×
Subiecte în articol: terapii complementare