x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Ceaiuri care fac bine la stomac

Ceaiuri care fac bine la stomac

20 Noi 2007   •   00:00

Iarna nu prieşte deloc stomacului. Mesele consistente, imbelşugate depăşesc adeseori puterea stomacului de a le digera.

Iarna nu prieşte deloc stomacului. Mesele consistente, imbelşugate depăşesc adeseori puterea stomacului de a le digera. Orele tărzii la care măncăm, alimentele de tip fast-food sau măncatul in viteză sunt alte cauze pentru care avem senzaţia de disconfort abdominal, care ne strică buna dispoziţie. Dctorul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med, ne recomandă cele mai bune ceaiuri pentru o digestie uşoară.

Remedii blănde

Ceaiul de păpădie este unul dintre cele mai recomandate remedii pentru prevenirea şi tratarea senzaţiei de balonare sau chiar a constipaţiei. Se prepară un decoct cu două linguriţe de plantă uscată la 250 ml de apă. Se fierbe 5 minute şi se strecoară. Cantitatea zilnică recomandată este de un litru. "Păpădia reface tranzitul intestinal, dar scade şi stratul de ţesut adipos, aşa incăt este foarte recomandată persoanelor supraponderale şi obeze", precizează dr Cristina Bălănescu. Decoctul de chimen are acelaşi efect benefic pentru stomac. In 200 ml de apă se fierbe o linguriţă cu seminţe, timp de 10 minute. Decoctul rămas după fierbere se bea după fiecare masă, cantitatea impărţindu-se in mod egal in funcţie de numărul meselor. In acelaşi mod se prepară şi se administrează decocturile de fenicul şi anason, alte două remedii naturiste pe care medicii le recomandă frecvent in tratamentul problemelor de digestie. Se poate face şi un amestec in părţi egale din cele trei.

Laxative naturale

Ceaiul verde, consumat zilnic pentru perioade indelungate, ajută digestia datorită efectului uşor laxativ şi este totodată cel mai plăcut la gust dintre toate tratamentele fitoterapice.

Cu o linguriţă de ceai verde şi 250 ml de apă se prepară o infuzie, care se bea dimineaţa, inainte de masă. Poate fi indulcit cu miere, şi ea uşor laxativă. O altă soluţie este infuzia de soc. Ea se prepară şi se consumă la fel ca şi ceaiul verde. Dr Cristina Bălănescu ne mai recomandă un amestec din coada-calului, păpădie, frunze uscate de vişin şi de tomate. O lingură din acest amestec se fierbe in 250 ml de apă şi se consumă dimineaţa. Pentru un gust mai plăcut se poate indulci cu miere.

ULEIURI, SEMINŢE. O lingură de ulei de măsline dimineaţa, inainte de masă, sau o linguriţă de ulei de in ajută digestia şi previne apariţia problemelor de tranzit intestinal. Seminţele de dovleac sunt şi ele remedii foarte bune in asemenea situaţii. Doctorul Cristina Bălănescu le recomandă in mod deosebit bărbaţilor, intrucăt prin conţinutul ridicat de seleniu pot preveni totodată afecţiunile prostatei.

×
Subiecte în articol: terapii complementare