O cană de ceai de mesteacăn sau una de ceai de rozmarin normalizează colesterolul. Nu este însă suficient, precizează Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, care ne sfătuieşte ca aceste ceaiuri să fie însoţite de un stil de viaţă sănătos. Persoana cu hipercolesterolemie trebuie să urmeze cu stricteţe sfaturile medicului curant, să acorde atenţie alimentaţiei şi să facă zilnic exerciţii fizice.
Mesteacăn, pătlagină, ventrilică...
Se infuzează o lingură de ventrilică la 250 ml de apă şi se beau 3 căni pe zi. Cu această plantă se face o cură timp de o lună. Mesteacănul are şi el capacitatea de a normaliza nivelul colesterolului. Astfel, se infuzează o lingură de frunze de mesteacăn la 250 ml de apă. Când ceaiul se răceşte se adaugă un vârf de cuţit de bicarbonat, pentru a reduce aciditatea.
Sau puteţi alege infuzia de pătlagină. Se infuzează 10 minute o lingură de pulbere de frunze şi 250 ml de apă şi se beau 2 căni pe zi.
Rozmarinul are acelaşi efect, dar şi o contraindicaţie care nu trebuie ignorată: nu este recomandat hipertensivilor. Se prepară în acelaşi mod ca şi celelalte infuzii şi se beau 2 căni pe zi.
Omega 3
Suplimentele cu Omega 3 sunt eficiente în tratarea hipercolesterolemiei. Se administrează în paralel cu unul dintre ceaiurile prescrise de doctorul Cristina Bălănescu, menţionate mai sus. „Omega 3 scade lent colesterolul, dar aceste ceaiuri îi vor accelera efectul”, precizează specialistul nostru. Omega 3 poate fi asimilat şi din peşte gras, cum ar fi tonul, macroul şi somonul.
Alte remedii
n) Usturoiul. Consumat periodic, usturoiul ajută la normalizarea colesterolului. Este indicat un căţel de usturoi pe zi
n) Măceşe. Specialistul nostru recomandă consumarea acestor fructe ca atare sau preparate sub formă de ceai pentru a ţine sub control nivelul colesterolului.