x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Coriandrul, un condiment-medicament

Coriandrul, un condiment-medicament

de Gina Matei    |    20 Sep 2010   •   00:00
Coriandrul, un condiment-medicament
Sursa foto: /Thinkstock

Coriandrul este un condiment care dă un plus de savoare mâncărurilor. Dar coriandrul este mai mult. Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare de la Centrul Medical Clar Med, ne recomandă coriandrul pentru proprietăţile terapeutice.

Astfel, coriandrul este un adevărat stimulent şi întăritor al stomacului. Atenţie! Acesta creşte apetitul. Prin urmare, este contraindicat persoanelor care au pro­bleme cu greutatea. Dar poate fi folosit cu încredere de cei care au tulburări de apetit şi de persoanele anemice. Totodată, administrarea coriandrului se va face cu precauţie, pentru că are două efecte secundare care nu sunt de neglijat: ameţeli şi dureri de cap puternice. Aceste efecte secundare le puteţi contracara cu 100 ml de apă sărată sau de vin asociat cu o tabletă de calciu.


ELIMINĂ BALONĂRILE
Coriandrul este un foarte bun antihelmintic (ajută la eliminarea viermilor intestinali). În acest scop, se administrează după masă, de preferat după cină, pentru că are efect sedativ. Se administrează 20 de picături în cazul adulţilor şi 10 picături copiilor.

De asemenea, tinctura de coriandru este indicată în tulburările metabolice. Cinci picături administrate după fiecare masă principală ajută la eliminarea gazelor şi, astfel, a balonărilor.


DECLANŞEAZĂ MENSTRUAŢIA
Coriandrul poate fi folosit pentru declanşarea menstruaţiei. Se administrează 20 de picături începând cu ziua a 15-a, timp de 10 zile. Se face pauză 10 zile. Operaţiunea nu se repetă mai mult de trei ori. Dacă nu se obţine rezultatul scontat, doctor Cristina Bălănescu vă sfătuieşte să consultaţi medicul specialist.
Extern, uleiul de coriandru combate durerile articulare prin masarea zonelor dureroase.


DIN PLAFAR SAU PREPARAT ACASĂ
Coriandrul este accesibil sub formă de tinctură procurată din magazinele tip plafar. De asemenea, poate fi administrat sub formă de infuzie sau decoct preparat acasă. Pentru prepararea infuziei sau decoctului sunt necesare o lingură cu seminţe de coriandru şi 250 ml de apă.

×
Subiecte în articol: terapii complementare