x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cromoterapie de toamnă

Cromoterapie de toamnă

16 Oct 2007   •   00:00

Toamna, zilele friguroase, fără soare, ne induc o stare de deprimare din care ne este greu să ieşim. Suntem apatici, lipsiţi de energie, ne-am dori să dormim mai mult...

Toamna, zilele friguroase, fără soare, ne induc o stare de deprimare din care ne este greu să ieşim. Suntem apatici, lipsiţi de energie, ne-am dori să dormim mai mult... Aşa-zisa "melancolie de toamnă" se instalează in cazul celor mai mulţi dintre noi imediat ce culorile naturii incep să tindă spre galben, maro şi ruginiu. Pănă şi culorile hainelor noastre nu mai sunt luminoase şi deschise ca in timpul verii. Ne imbrăcăm mai mult in negru, maro şi gri. Şi, deşi ar putea părea greşit, acestea sunt chiar culorile care, toamna, ne echilibrează energiile interioare, susţin specialiştii in cromoterapie. "Nu este recomandat să creăm contraste mari intre hainele noastre sau culorile incăperilor in care ne petrecem cea mai mare parte a zilei şi culorile naturii. Deoarece trecerea dintr-o incăpere viu colorată la un peisaj in care predomină galbenul şi ruginiul ne va crea un disconfort vizual", explică dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţe in terapii complementare, de la Centrul de Sănătate ClarMed. In plus, dacă trecem brusc de la optimismul pe care ni-l conferă o cameră luminată in verde deschis la nuanţele naturii specifice toamnei, riscul de a cădea intr-o stare depresivă sunt mai mari decăt dacă ne adaptăm culorile hainelor, spre exemplu, la cele ale copacilor şi ale cerului.

Beneficii

Moda din această toamnă ne avantajează din acest punct de vedere. Deoarece casele de modă au decretat griul şi argintiul culori in trend in acest sezon. In cazul in care culorile modei de la Paris nu sunt potrivite stării noastre de spirit, cromoterapeuţii ne recomandă să renunţăm la ele. Şi mai degrabă să ne imbrăcăm toamna in galben deschis, strălucitor, in nuanţe calde de portocaliu, de maro şi ruginiu sau chiar in alb. Cu atăt mai mult dacă suferim de afecţiuni respiratorii, digestive sau ale sistemului endocrin. Deoarece in cromoterapie, galbenul este asociat cu sistemul respirator, portocaliul reglează dezechilibrele aparatului digestiv şi ale glandelor endocrine, iar maroul şi albul sunt culori benefice in caz de depresie.

×
Subiecte în articol: culorile terapii complementare