x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Cum scăpăm de toxine

Cum scăpăm de toxine

de Gina Matei    |    09 Ian 2011   •   12:40
Cum scăpăm de toxine

Alimentaţia excesivă, lipsa de mişcare, consumul excesiv de alcool şi tutun din perioada Sărbătorilor au favorizat acumularea de toxine în organism. Oboseala persistentă, durerile de cap, depunerile de grăsime, valorile crescute ale colesterolului, insomniile sunt semne că organismul este invadat de toxine.
Puteţi scăpa de acestea cu reţeta naturistă prescrisă de Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med.

Organele care participă la detoxifiere, denumite şi porţi de epurare, sunt: ficatul, intestinul, rini­chiul, pielea, plămânul şi reţeaua care le leagă pe toate acestea între ele, respectiv vasele de sânge şi vasele limfatice.

Detoxificarea ficatului
Pentru detoxificarea ficatului, specialistul nostru vă furnizează meniul zilei. Astfel, la micul dejun beţi un suc obţinut din 150 g de ridiche şi 200 g de morcov, păstârnac şi pătrunjel. La prânz puteţi prepara o supă cremă de varză albă. La un litru şi jumătate de apă se adaugă 500 g de varză albă, un fir de praz, un morcov, un pătrunjel, o ţelină mică, o lingură de ulei. Se adaugă la final leuştean şi pătrunjel verde, tocate mărunt. La felul doi: piure de spanac cu ciuperci şi usturoi pisat.
Iar la cină: salată de andive cu praz, care completează meniul de detoxificare urmat de-a lungul zilei.

Pe tot parcursul zilei vom bea cel puţin doi litri de apă şi ceai. Cel mai eficient ceai pentru detoxificarea ficatului este obţinut din amestecul de gălbenele, frunze de zmeur şi coada-calului în părţi egale. Astfel,  la 100 ml de apă se infuzează o lingură din acest amestec. Se acoperă cinci minute, se strecoară şi se bea pe parcursul unei zile cu înghiţituri mici. Doctor Cristina Bălănescu recomandă această cură de dezintoxicare o dată pe săptămână, timp de o lună, sau trei zile la rând după perioada Sărbătorilor.

Decoct de măceşe
Decoctul de măceşe elimină toxinele acumulate la nivelul vaselor de sânge şi al vaselor limfatice. Decoctul se prepară din două linguriţe de fructe zdrobite la 500 ml de apă, se fierbe un minut, după care se lasă în repaus 15 minute. Se strecoară şi se bea în decursul a 12 ore. Specialistul nostru atrage atenţia ca să nu repetăm la intervale prea scurte curele de detoxificare. 

Intestinul gros
Cu cât intesti­nul gros eli­mină mai greu deşeurile, cu atât efectul nociv al acestora va spori, ajungându-se la o formă de intoxicaţie care se manifestă prin dureri de cap, senzaţie de picioare şi mâini grele.

Pentru a ne proteja de aceste efecte nedorite, alimentaţia trebuie să conţină din abundenţă fibre de celuloză care acce­lerează digestia. Bogate în celuloză sunt cerealele, legumele şi fructele. Nu mâncaţi repede, mestecaţi bine alimentele, evitaţi laxativele şi încercaţi să luaţi mesele la ore fixe, asigurând un ritm regulat de golire a intestinului.

Doi litri de lichide zilnic
Detoxificarea rinichilor se face zilnic prin consumul a minimum doi litri de apă, dar şi de ceai de plante. Eficient pentru eliminarea toxinelor din sistemul renal  este sucul de mere: trei zile se bea suc din mere, minimum 200 ml dimineaţa. După o oră vom bea un ceai preparat din muşeţel, coada-şoricelului şi strugurii ursului în părţi egale. Se prepară o infuzie: la 250 ml apă clocotită se adaugă o lingură din acest amestec şi se beau patru căni pe zi. Această cură se efectuează săptămânal în lunile ianuarie, februarie şi martie.
Specialistul nostru atrage atenţia că trebuie să evităm ceaiurile ce conţin cofeină, tanin sau zahăr.

Băi din plante
"Protejaţi-vă pielea pentru a nu vă intoxica", spune specialistul nostru. În acest caz, protecţie înseamnă folosirea unor săpunuri cu un pH adecvat, purtarea mănuşilor de menaj când se utilizează detergenţi, balsamuri. De asemenea, trebuie evitată apa fierbinte, peste 37 de grade Celsius, când faceţi duş sau baie. Pentru o bună protecţie a pielii puteţi să faceţi periodic băi din plante din: arnică, muşeţel, nalbă, nuc, frunze de gutui. Se face un ma­cerat. Dimineaţa se pune în 4 litri de apă câte o lingură din plante, iar seara, mace­ratul se încălzeşte până începe să clocotească, se strecoară, se adaugă în apa de baie şi se fac băi la două săptămâni.

Inhalaţii pentru plămâni
Inhalaţiile cu uleiuri volatile ajută la eliminarea toxinelor din plămâni. Se pot folosi uleiuri volatile de eucalipt, mentă sau cimbru. Dintre acestea, eucaliptul fluidizează rapid mucozităţile. O şedinţă de inhalaţii durează 10-15 minute. În 500 ml de apă fierbinte se adaugă 10 picături de ulei esenţial, după care vă aşezaţi cu capul deasupra vasului. Inhalaţiile nu sunt recomandate persoanelor în vârstă şi copiilor sub 5 ani.
De asemenea, este foarte important să menţineţi umiditatea din încăpere la un nivel optim.

"Aerul din camerele încălzite artificial se usucă, mai ales în anotimpul rece. De aceea, folosirea unor vase, cu suprafaţa mare de evaporare, cu apă asi­gură umiditatea normală a aerului", precizează doctor Cristina Bălănescu.

×
Subiecte în articol: detoxifiere terapii complementare