x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Eco face bine la inimă

Eco face bine la inimă

de Florina Zainescu    |    12 Apr 2008   •   00:00
Eco face bine la inimă
Sursa foto: Jurnalul foto/

Roşiile organice conţin un nivel mai ridicat de anumiţi antioxidanţi ce ne pot proteja de bolile de inimă şi de hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea California.

Roşiile organice conţin un nivel mai ridicat de anumiţi antioxidanţi ce ne pot proteja de bolile de inimă şi de hipertensiunea arterială, potrivit unui studiu făcut de cercetătorii de la Universitatea California.

Cercetătorii americani au măsurat concentraţia unor antioxidanţi – flavonoidele – în mostre uscate de roşii bio şi respectiv convenţionale. Şi au făcut acest lucru timp de zece ani.

În urma testelor, ei au constatat că nivelul flavonoidelor din tomatele ecologice este aproape dublu decît în cazul roşiilor crescute în sistem convenţional, scrie presa străină.

Diferenţa dintre nivelul de flavonoide din roşiile organice şi cele nonorganice este determinată, probabil, de absenţa fertilizanţilor chimici din agricultura organică, spun cercetătorii. Se pare că roşiile bio le produc în cantităţi mai mari ca o reacţie la deficienţa unor substanţe cum ar fi lipsa de azot din sol. În agricultura convenţională, plantele au la dispoziţie o grămadă de azot din îngrăşămintele chimice şi, spun cercetătorii, nivelul redus de flavonoide e cauzat, probabil, de suprafertilizare.

 

SĂNĂTOASE. Specialiştii în medicină spun despre flavonoide că reduc riscul apariţiei hipertensiunii, bolilor de inimă şi a anumitor tipuri de cancer. Atenţie! Cer­cetătorii au identificat peste 4.000 de tipuri de flavonoide – în rădăcinile, fructele, tulpinile, seminţele, florile şi frunzele diferitelor plante. Ele dau culoarea plantelor şi totodată au rol în protecţia acestora. Toate flavonoidele au efect antioxidant – unele mai puternic decît altele, în funcţie de modul de cultivare şi păstrare – şi sînt un adevărat izvor de sănătate şi tinereţe. Unele tipuri de fla­vonoide protejează organismul de boli cardiovasculare şi menţin structura acidului nucleic, mic­şorînd riscul apariţiei cancerului, altele îmbunătăţesc memoria şi puterea de concentrare. Sînt tipuri de flavonoide care stimulează imunitatea, previn apariţia bolii Alzheimer şi a sindromului oboselii cronice.

 

ATU. Lăsînd deoparte bogăţia de substanţe benefice organismului, roşiile organice sînt mult mai bune decît cele convenţionale, pentru simplul fapt că la obţinerea lor nu au fost folosite substanţe chi­mice de sinteză – îngrăşăminte, pesticide – care numai bine la sănătate nu fac.

 

Produs de sezon

În România, suprafeţele cultivate cu legume organice nu sînt prea întinse. O explicaţie pentru acest fapt ar fi că multe dintre legume – printre care şi roşiile – sînt destul de migăloase ca tehnologie de producţie şi sînt sensibile la boli şi dăunători. Costurile de producţie mari nu fac aceste culturi prea atractive.
Cu toate acestea, avem cîţiva producători, însă aceştia nu au sere, practicînd cultura de cîmp. Astfel că roşii bio vom găsi doar în sezon – dacă vom găsi, că mare parte din producţie ajunge la fabricile de legume eco sau la export. Abia anul viitor va avea producţia de roşii certificată o seră din Bihor. Această seră aparţine Transgex Agro şi este în perioadă de conversie. Ceea ce înseamnă că respectă cu stricteţe regulile de producţie eco, însă roşiile obţinute nu pot fi vîndute ca ecologice.


florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio