Senzatia de picioare grele este primul semn al insuficientei venoase. Aceasta este o suferinta care evolueaza in timp. In faze incipiente, simptomele se fac simtite la majoritatea pacientilor in sezonul cald, cand gambele se umfla si devin grele si dureroase. Simpla senzatie de disconfort de la nivelul picioarelor se agraveaza lent dar sigur prin aparitia varicelor si a ulcerelor varicoase in acest stadiu, simptomele nu mai tin cont de sezon, fiind permanente. Pentru imbunatatirea circulatiei venoase si incetinirea evolutiei bolii, remediile naturale sunt eficiente si lipsite de efecte secundare. Exercitiile fizice, ceaiurile, baile si masajul cu uleiuri esentiale inlatura durerea si senzatia de greutate de la nivelul picioarelor. Detaliaza aceste solutii la indemana oricui doctor Ioana Raluca Ionescu, medic specialist cu competenta in apifitoterapie, homeopatie si acupunctura, lector la Centrul National de Perfectionare in Domeniul Sanitar.
Stop sedentarismului
Una dintre cele mai importante recomandari adresate persoanelor cu o circulatie periferica deficitara este evitarea sedentarismului. Practicarea unei activitati fizice faciliteaza circulatia venoasa si impiedica aparitia stazei venoase, care duce la formarea varicelor. Zilnic sunt indicate cateva exercitii usoare: mers pe jos, mers pe bicicleta, inot. Totodata, se vor evita: statul prelungit in picioare, expunerea la soare, purtarea incaltamintei cu tocuri inalte.
Fitoterapie
Ceaiurile din plante cu proprietati diuretice, antiinflamatoare si vasoprotectoare sunt ideale pentru inlaturarea senzatiei de oboseala si dezumflarea picioarelor. In acest scop se folosesc: frunze de vita-de-vie, fructe si frunze de coacaz, ginkgo biloba. Frunzele de vita-de-vie contin antocianine, substante care intaresc rezistenta vaselor de sange de la nivelul membrelor inferioare. Acestora li se adauga taninuri si flavonoide, combinatia potrivita contra stazei venoase. Ceaiul se prepara astfel: intr-un litru de apa fierbinte adaugati doua linguri cu frunze uscate de vita-de-vie si o lingura cu menta (uscata sau verde). Lasati la infuzat 10 minute, strecurati. Pe parcursul zilei beti cate un pahar de ceai cu o feliuta de lamaie si putina miere.
Frunzele si fructele de coacaz contin de asemenea taninuri si antocianine, care au efecte benefice recunoscute asupra circulatiei venoase. Pentru prepararea ceaiului amestecati in parti egale frunze uscate de coacaz si coacaze deshidratate. Adaugati doua lingurite din acest amestec intr-o cana cu apa fierbinte si lasati la infuzat 10 minute. Indulciti infuzia cu putina miere. Se recomanda doua-trei cani pe zi.
Ginkgo biloba este o planta folosita de secole in medicina chineza printre altele si pentru tulburari de circulatie sangvina. Ginkgo biloba are actiune vasoprotectoare si antiinflamatoare. Se administreaza sub forma de ceai (doua-trei cani pe zi) sau tinctura diluata in apa (30 picaturi de trei ori pe zi, inainte de mese).
Masaj cu uleiuri esentiale
Masajul bland, efectuat in fiecare seara, reduce disconfortul provocat de senzatia picioarelor grele. Pentru acest masaj sunt indicate uleiurile esentiale din rozmarin, lamaita, cimbrisor, menta sau lavanda. Se dilueaza cateva picaturi dintr-unul din aceste uleiuri in ulei de masline extravirgin. Cu amestecul obtinut se maseaza picioarele cu miscari blande, ascendente, de la glezna spre genunchi.
Pentru masajul picioarelor afectate de insuficienta venoasa puteti prepara un amestec 100% natural facut din ulei de masline si menta. Se adauga o mana de menta in 200 ml ulei de masline si se lasa la macerat o saptamana. Se strecoara si se tine intr-o sticluta inchisa ermetic. Cu acest preparat se maseaza picioarele in fiecare seara.
Tot pentru relaxarea picioarelor inainte de culcare sunt indicate si baile caldute. In apa de baie se adauga fie unul dintre uleiurile esentiale enumerate, fie tinctura de castan, arnica sau sulfina, fie infuzie concentrata de urzica. Baile picioarelor nu trebuie sa dureze mai mult de 10 minute, iar apa trebuie sa fie calduta, sa nu depaseasca 36-37 de grade Celsius. De altfel, persoanele care sufera de insuficienta venoasa trebuie sa evite dusurile sau baile fierbinti.