x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Fabrici ecologice

de Florina Zainescu    |    14 Mar 2008   •   00:00
Fabrici ecologice
Sursa foto: Karina Knapek/

Abatoarele, morile, fabricile de pâine, de lactate sau de conserve convenţionale pot deveni bio dacă respectă câteva reguli specifice. • Produsul zilei: Telemea maturată de oaie

Abatoarele, morile, fabricile de pâine, de lactate sau de conserve convenţionale pot deveni bio dacă respectă câteva reguli specifice.

Orice procesator care produ­ce la ora actuală alimente cu chimicale poate scoate pe piaţă şi produse sănă­toase, ecologice. Tot ce are de făcut este să respecte câteva reguli specifice sistemului ecologic, să comple­teze o fişă de înregistrare în sistem, pe care să o depună la Ministerul Agriculturii, şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat.

 

REGULI. Potrivit Ameliei Ră­chi­tă, reprezentantul CERES Certi­fi­­cation România, procesatorul eco tre­buie să asigure trasabilitate şi transparenţă, să nu se permită contaminarea produselor ecologice din cauza unei manipulări necores­pun­zătoare şi să aibă o evidenţă foar­te bună a documentelor. Şi să înţeleagă că numai materia primă eco poate fi procesată în produse eco. Operatorul trebuie să deţină toate certificatele de la furnizorii de produse ecologi­ce, avizele de însoţire a mărfii, protocoalele de procesare, jurnalul depozi­tului. Toate aceste înregistrări trebuie să facă referire la statutul ecologic al produsului. Cu excepţia materiei prime venite direct din câmp, doar produse ambalate şi etichetate corespun­zător trebuie acceptate în procesarea eco.

O fabrică poate procesa atât eco­lo­gic, cât şi convenţional dacă asigu­ră o bună separare a celor două cate­gorii de produse din momentul pre­luării materiei prime, pe parcursul prelucrării, depozitării şi până în clipa vân­zării. Cea mai bună separare este cea în spaţiu, care presupune exis­tenţa depozitelor şi liniilor de pro­cesare separate pentru eco şi convenţional. Însă separarea în spaţiu este mai greu de realizat, deoarece im­pune investiţii mai mari. De aceea, standardele ecologice permit şi separarea în timp: se foloseşte aceeaşi linie de producţie pentru eco şi convenţional, dar în intervale de timp diferite. Înainte de procesarea ecologică, linia tehnologică trebuie curăţată cu substanţe admise de reglementările în domeniu. În cazul unei procesări continue – la moară – operatorul trebuie să se asigure că o cantitate suficientă de materie primă eco este folosită pentru “curăţirea” utilajelor, produsul rezultat fiind vândut drept convenţional.

 

florina.zainescu@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: bio