x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Garanţia calităţii

Garanţia calităţii

de Florina Zainescu    |    25 Mar 2008   •   00:00
Garanţia calităţii
Sursa foto: Nuernberg Messe/

Creşterea cererii pentru cosmetice organice impune intro­ducerea unor standarde de certificare unitare pentru acestea. Produsul zilei: Creme 100% naturale

Creşterea cererii pentru cosmetice organice impune intro­ducerea unor standarde de certificare unitare pentru acestea.

Piaţa produselor de îngrijire personală, 100% naturale şi organice, este estimată la circa 5 miliarde de euro la nivel mondial şi este în plină ex­pan­siune. Cu toate acestea, nu există standarde internaţionale unitare de certificare pentru aceste produse.

La nivel european există mai multe “sigle” care certifică cosmeti­cele 100% naturale şi bio – Soil Association, Ecocert, Istituto per la Certificazione Etica e Ambientale şi Bund Deutscher Industrie und Handelsunternehmen –, fiecare după propriile standarde. Însă 2008 ar putea aduce armonizarea acestor standarde particulare, consideră firma de cercetări de piaţă Organic Monitor, citată de un buletin de ştiri al celui mai mare târg bio din lume, Biofach. Marii certificatori din Europa vor prezenta în iunie un set unitar de standarde, care va fi implementat de la sfârşitul anului. Ba chiar se do­reşte aplicarea unui singur model de “logo” pe cosmeticele 100% naturale şi bio. Dacă va avea succes, acest demers poate duce chiar la adoptarea unui Regulament UE pentru cosmeticele bio.

 

AMERICA. Peste Ocean, în Statele Unite, abia acum a început dezvoltarea sistemului de certificare, deşi piaţa cosmeticelor bio este explozivă. În urmă cu circa o lună, 30 de producători importanţi de cosmetice au fondat OASIS – Standar­dele Industriei Organice şi Sustena­bile. Potrivit OASIS, un produs cosmetic este “organic” dacă are 85% ingrediente organice, dar, dacă are 70% ingrediente organice, atunci e “din ingrediente organice”. Cu câteva săptămâni înainte de apariţia OASIS, o altă agenţie, Certech Re­gistration, cu baza în Canada, a dezvoltat propriile standarde organice pentru piaţa Americii de Nord, care impun ca minimum 95% din ingrediente să fie de origine bio. În aceeaşi perioadă, o altă organizaţie indepen­dentă americană, NSF Internatio­nal, şi-a lansat propriile standarde.

×
Subiecte în articol: organice bio standarde