x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Gemoderivatele combat insomnia

Gemoderivatele combat insomnia

de Gina Matei    |    10 Mar 2009   •   00:00

Insomnia, cea mai frecventă tulburare a somnului, poate fi combătută cu ajutorul gemoderivatelor, produse obţinute din părţile tinere ale plantelor (muguri, mlădiţe, sevă, seminţe, scoarţa internă a rădăcinii sau scoarţa de pe ramuri tinere). Gemoderivatele sunt benefice pentru organismul nostru, datorită aportului semnificativ de substanţe active din plante.



FIECARE AFECŢIUNE CU GEMODERIVATUL EI
Insomnia este o afecţiune cu cauze de natură psihică şi poate apărea ca urmare a unei oboseli cronice sau din cauza stresului prelungit. Cea mai comună formă de insomnie este cea apărută ca urmare a oboselii. Acesteia i se poate veni de hac cu extract din muguri de tei argintiu sau extract din muguri de tei pucios. Se administrează o doză de 50 de picături pe zi. "Recomand ca insomniacii să aibă în vedere că administrarea picăturii se face întotdeauna cu o oră înainte de a merge la culcare", precizează dr Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med. În cazul în care insomnia persistă, doza se poate dubla.

Mlădiţele de sequoia sunt recomandate pacienţilor în cazul cărora insomniile apar ca urmare a unor probleme articulare, reumatice. Ele se administrează la fel ca extractul din muguri de tei argintiu.

Pentru persoanele anxioase, depresive, extractele din mlădiţe de sunătoare sau cele din mlădiţe de pasiflora sunt cele mai indicate.

În tratarea anemiei, care are repercusiuni asupra calităţii somnului, se poate recurge la extractul din harpagophytum.

Insomnia apărută în perioada menopauzei poate fi combătută cu extractul din sequoia sau cu extract din mlădiţe de arin.

"Insomnia care apare la persoanele dependente de alcool se poate vindeca astfel: dimineaţa - o tinctură de ardei iute, la prânz o tinctură din coacăz negru, iar seara extract de păducel", recomandă dr Cristina Bălănescu.

Persoanele hipertensive îşi pot trata insomniile cu extractul din muguri de călin. Cei care se confruntă cu afecţiuni digestive, cum ar fi constipaţia, pot recurge la extractul din mlădiţe de merişor.

La persoanele cu un nivel ridicat al colesterolului, extractele din mlădiţe de măslin şi păducel au un efect benefic.

Afecţiunile endocrine corelate cu insomnia îşi găsesc şi ele vindecarea cu ajutorul gemoderivatelor, astfel că extractele din muguri de angelică, de zmeur şi mur calmează, asigură un somn liniştitor şi odihnitor. Pentru toate aceste afecţiuni, modul de administrare a picăturilor obţinute din gemoderivate este similar: doză unică de 50 de picături pe zi, administrate cu o oră înainte de a ne duce la culcare.

CEAI DE MĂCEŞE
Produsele din gemoderivate sunt extracte vegetale hidro-glicero-alcoolice, ce conţin alcool de cereale. Acesta este motivul pentru care persoanelor alcoolice le este recomandat să le dilueze în ceai de măceşe.

DIZOLVARE
Picăturile obţinute din extractele părţilor tinere ale plantelor se dizolvă în 50 ml de ceai sau apă. Dr Cristina Bălănescu consideră că acestea se pot administra şi copiilor, dar atrage atenţia că la cei cu vârste sub 12 ani doza recomandată este de 25 de picături pe zi. După vârsta de 12 ani, se poate administra doza normală, de 50 de picături.

×
Subiecte în articol: insomnia terapii complementare