x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Gutuia, aurul toamnei: Beneficiile uluitoare asupra sănătății

Gutuia, aurul toamnei: Beneficiile uluitoare asupra sănătății

de Redacția Jurnalul    |    03 Oct 2023   •   10:15
Gutuia, aurul toamnei: Beneficiile uluitoare asupra sănătății

Aromata gutuie supranumită "aurul toamnei" nu este minunată doar în bucătărie, ci are și nenumărate beneficii mai puţin ştiute pentru organism.

Fructul de toamnă care întăreşte inima şi ajută la scăderea tensiunii şi a colesterolului este gutuia.

Gutuia conţine antioxidanţi care ajută la reducerea stresului şi la instalarea unei stări de calm, dar şi la reducerea anxietăţii.

Datorită conţinutului de potasiu, consumul de gutui ajută la scăderea tensiunii arteriale şi a colesterolului.

Potrivit antena3.ro, gutuile au un conţinut caloric mic, astfel că, 100 grame de gutui conţin doar 57 de calorii.

Fructul de toamnă care întăreşte inima şi scade tensiunea arterială

Totodată, acestea au foarte puţine grăsimi saturate, sodiu şi colesterol. Conţin fibre şi sunt bogate în vitamine şi minerale esenţiale. Mai mult decât atât, acestea conţin cantităţi mici de vitamina B şi fier.

Pectinele, fibrele solubile, care se regăsesc în gutui, reduc nivelul de colesterol rău din sânge, ceea ce înseamnă că oferă protecţie împotriva afecţiunilor inimii.

Mai mult decât atât, gutuile sunt un aliment adjuvant pentru gripă şi răceală.

Gutuile pot atenua diverse simptome alergice prin suprimarea activităţilor anumitor celule imune responsabile pentru răspunsul alergic al organismului.

Mai multe studii microscopice au dovedit ca proprietățile antibacteriene din gutui pot ajuta la prevenirea evoluției excesive a anumitor bacterii dăunătoare în organism, cum ar fi E.Coli şi Staphylococcus Aureus, potrivit doc.ro

În Grecia Antică, gutuile erau considerate un simbol al fertilităţii. Grecii erau de părere că femeile însărcinate care mâncau gutui în sarcină urmau să aibă copii sănătoşi şi inteligenţi.

De asemenea, o gutuie oferă între 6 şi 8% din recomandarea zilnică de fibre, ceea ce înseamnă că facilitează digestia şi menţine pentru mai mult timp o stare de saţietate, un avantaj în cura de slăbire.

Datorită fluidelor pe care le eliberează în corp, gutuile consumate în stare pură, dar şi fierte sau coapte în cuptor, înlătură stările de greaţă şi răul de mare, potrivit sursei citate.

Seminţele fructelor sunt recomandate în cazuri de conjunctivită, bronşită, inflamaţii ale mucoaselor, iritaţii ale pielii, tuse, răguşeală sau afte.

Mai mult decât atât, gutuile sunt considerate un aliment de nădejde pentru combaterea anemiei. Acestea pot fi consumate în combinaţie cu mierea de albine, mere sau morcovi.

Nivelul mare de vitamine și antioxidanți din gutui ajută pielea să își păstreze tinerețea și aspectul sănătos. Antioxidanții ajută la eliminarea efectelor negative ale radicalilor liberi, reducând apariția ridurilor, eliminând petele și contribuind la protecția pielii împotriva efectelor radiațiilor solare.

×
Subiecte în articol: gutuia aurul toamnei beneficii sanatate