x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare În vacanţă cu ceaiul de mentă

În vacanţă cu ceaiul de mentă

de Georgeta Licsandru    |    29 Iul 2008   •   00:00

Eşti gata să pleci în concediu, îţi pregăteşti trusa de prim ajutor... Nu uita să iei şi cîteva pliculeţe de ceai de mentă, te sfătuiesc specialiştii. Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai bune remedii în tulburările digestive care apar în timpul concediului.

Eşti gata să pleci în concediu, îţi pregăteşti trusa de prim ajutor... Nu uita să iei şi cîteva pliculeţe de ceai de mentă, te sfătuiesc specialiştii. Ceaiul de mentă este unul dintre cele mai bune remedii în tulburările digestive care apar în timpul concediului. Menta acţionează eficient în cazul indigestiilor, infecţiilor gastro-intestinale, balonărilor, enterocolitelor, diareii. "Menta are proprietăţi antiseptice, astringente, diuretice, depurative, calmante. Frunzele de mentă conţin 2,5% ulei volatil – atît de cunoscutul mentol, care îi conferă acestei plante proprietăţi antibacteriene", ne spune dr Larisa Ionescu-Călineşti, medic specialist medicină internă, cu competenţă în apifitoterapie, de la Institutul Naţional pentru Medicină Complementară şi Alternativă. De altfel, unele dintre medicamentele destinate afecţiunilor digestive au în compoziţie extract de mentă. Specialistul nostru ne sfătuieşte să folosim menta fie sub formă de infuzie, fie sub formă de pulbere. Infuzia se pregăteşte dintr-o linguriţă de frunze la 200 ml apă fierbinte. Se beau două-trei căni de infuzie rece pe zi, fără zahăr. Pentru stimularea digestiei se administrează sublingual pulbere din frunze uscate de mentă. Frunzele de mentă previn apariţia gazelor, balonărilor. Potrivit dr Larisa Ionescu-Călineşti, persoanele cu gastrită, ulcer gastric sau reflux gastroesofagian ar trebui să evite menta. Uleiul volatil din frunzele de mentă poate provoca arsuri în asemenea cazuri.

 

Insomnii

În afară de tulburările digestive, menta are rezultate foarte bune în insomnii sau stări de agitaţie ce apar în primele zile de concediu. Pentru a avea un somn liniştit, seara, înainte de culcare, e bine să bem o cană cu infuzie de mentă. Aroma răcoritoare a mentei înlătură tensiunea nervoasă provocată de stres, de oboseală, de lipsa somnului. Infuzia din frunze de mentă calmează durerile de cap. De asemenea, o cană cu infuzie de mentă ne ajută să facem faţă mai uşor caniculei. Infuzia este o băutură răcoritoare, tocmai bună pentru a preveni deshidratarea.

 
ULEI VOLATIL. Vacanţa înseamnă în primul rînd relaxare. Pentru a vă elibera de stresul acumulat înainte de concediu folosiţi aromoterapia cu ulei de mentă. Pentru aceasta puneţi cîteva picături de ulei volatil de mentă în lampa de aromoterapie. Sau adăugaţi în apa de baie cîteva picături de ulei ori chiar frunze proaspete de mentă. Masajul tîmplelor cu ulei de mentă este recomandat de asemenea pentru a vă relaxa şi a adormi mai repede.

×
Subiecte în articol: menta terapii complementare