Indienii americani sunt primii care au folosit echinacea pentru a trata febra, frisoanele sau muscaturile de sarpe. In prezent, proprietatile terapeutice ale echinaceei au fost demonstrate de Comisia Europeana de Studiere a Plantelor Medicinale. Tinctura sau capsulele cu echinacea stimuleaza capacitatile de aparare ale organismului. De aceea, toamna, alaturi de vaccinul antigripal, putem urma o cura cu echinacea. "Curele de imunizare dureaza 7-10 zile maximum. Se iau cate doua lingurite de suc proaspat sau tinctura de echinacea, de trei ori pe zi. Pentru intarirea imunitatii, in infectiile cronice sunt recomandate doze mai mici de echinacea o lingurita de trei ori pe zi, insa pentru o perioada mai lunga de timp. In infectiile mai grave, echinacea trebuie asociata cu medicatia chimica", precizeaza dr. Cristina Pavel, medic primar medicina de familie, cu competente in apifitoterapie si homeopatie.
In bolile respiratorii cronice (astm bronsic, bronsita), extractul de echinacea trebuie asociat cu catina, muguri de plop, propolis. "In astmul bronsic, noi recomandam echinacea mai mult in cazurile de natura infectioasa si mai putin in cele de natura alergica, pentru ca unele persoane pot dezvolta alergii la substantele prezente in echinacea", arata dr. Cristina Pavel. Echinacea are de asemenea proprietati antivirale, bacteriostatice si antimicotice. Datorita continutului ridicat de substante biologic active, echinacea are efect similar medicamentelor de natura chimica in lupta cu virusurile, bacteriile si ciupercile. In afara virozelor respiratorii sau gripei, echinacea da rezultate si in infectiile urinare (cistite, pielonefrite) sau genitale (anexite), in unele probleme inflamatorii (reumatism, poliartrita). Exista studii care sustin chiar ca echinacea poate fi folosita in infectia cu HIV pentru cresterea capacitatii de aparare a organismului.
|
RECOMANDARI. Preparatele cu echinacea sunt recomandate in expunerile prelungite la radiatii ultraviolete, in cazul persoanelor care fac chimioterapie sau al celor care au urmat un tratament prelungit cu antibiotice. In diabetul zaharat, in bolile de ficat s-a observat de asemenea o stimulare a imunitatii ca urmare a administrarii de echinacea.
|
CICATRIZAREA RANILOR. In cazul ranilor care se cicatrizeaza greu, dr. Cristina Pavel recomanda tinctura sau unguentele pe baza de echinacea. Aplicate pe rana, acestea impiedica inmultirea bacteriilor si scad riscul de infectie. Tinctura trebuie diluata cu putina apa inainte de a tampona o rana deschisa. Persoanele alergice trebuie sa o testeze inainte. Se aplica pe piele o cantitate mica de tinctura, iar daca zona respectiva se inroseste, atunci nu se foloseste. | CONTRAINDICATII. Echinacea nu este recomandata in bolile autoimune (leucemie, scleroza multipla). Aceste afectiuni se caracterizeaza prin proliferarea necontrolata a globulelor albe. Prin efectul sau de stimulare a imunitatii, echinacea determina o crestere si mai mare a numarului de globule albe. |