x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde

Inlocuieste cafeaua cu ceaiul verde

02 Mai 2006   •   00:00

De astazi trebuie sa renunti la cafea! Ce sarcina cumplita este aceasta pentru cei care se desfata dimineata de dimineata cu cate o ceasca cu cafea.

De astazi trebuie sa renunti la cafea! Ce sarcina cumplita este aceasta pentru cei care se desfata dimineata de dimineata cu cate o ceasca cu cafea. Si cat de ingrozitoare este porunca atunci cand ea vine de la doctor! Cafeaua poate fi foarte buna pentru supraponderali, caci are efect diuretic, dar nu este deloc indicata persoanelor slabe pentru ca deshidrateaza organismul.

Medicul poate interzice consumul de cafea celor cu hipertensiune, gastrita hipoacida, litiaza renala sau biliara, tulburari de tranzit intestinal. In aceste situatii cu ce putem inlocui licoarea ce ne incanta diminetile somnoroase? Dr. Stefan Stangaciu, medic specialist medicina de familie, cu competenta in apifitoterapie si acupunctura, de la Neoclinique, ne ofera cateva solutii. Ceaiul verde este optiunea cea mai la indemana, ba chiar mai sanatoasa decat cafeaua, caci in loc sa deshidrateze, el hidrateaza, inlatura oboseala si stresul, incetineste procesele de imbatranire si protejeaza organismul de bolile cardiovasculare. Atentie! In cazul persoanelor hipotensive care beau cantitati mari de ceai verde, tensiunea si, implicit, tonusul vor creste putin imediat dupa consum. Dar cateva ore mai tarziu, tensiunea va scadea si va aparea o senzatie de slabicune.

De aceea, hipotensivilor le este indicat ceaiul negru, chiar daca are o valoare terapeutica mai mica decat cel verde.

Alternative

Si fructele de catina alba pot inlocui cafeaua. Continutul bogat de vitamine si minerale sporeste rezistenta la efort fizic si stres. Fructele se pot consuma sub forma de infuzie sau decoct, folosind 5 grame de fructe la 100 ml de apa. Catina este contraindicata bolnavilor de pancreatita, colecistita acuta. Si macesul este un tonifiant general, sub forma de infuzie sau decoct. Se prepara din doua linguri de macese la 500 ml apa. Radacina de ginseng creste vitalitatea si rezistenta organismului la efort, ceea ce il recomanda ca inlocuitor al cafelei.

TRUCURI. Infuziile si decocturile din ceai verde si fructe de catina pot capata gustul amarui propriu cafelei, daca adaugam coada-soricelului sau galbenele, aproximativ 10%-15% din cantitatea de planta utilizata. Pentru o absorbtie mai buna, dr. Stefan Stangaciu recomanda consumul acestor inlocuitori ai cafelei inainte de masa sau intre mese. Iar pentru cei care au un ritm de viata foarte dinamic sau nu obisnuiesc sa manance dimineata, dr. Stangaciu recomanda ca la o cana cu ceai verde sa se adauge o jumatate de lingurita cu miere si o jumatate de lingurita de polen. Cocteilul are un efect puternic energizant.
×
Subiecte în articol: verde terapii complementare