"Inotul este o activitate fizica recomandata pacientilor care nu sunt obisnuiti sa faca miscare, afectati de boli cronice de inima, obezitate, patologii articulare', afirma doctor Boris Hansel intr-un articol publicat in International Journal of Medicine.
Efectul benefic al inotului asupra aparatului cardiovascular este dovedit de studii riguroase. Unul dintre acestea a fost efectuat recent de o echipa de la Universitatea din Texas. Cercetatorii americani au demonstrat ca inotul practicat cu consecventa permite mentinerea tensiunii arteriale in limite normale. La studiu au participat pacienti cu hipertensiune arteriala, care au fost impartiti in doua grupuri. Unii au efectuat, saptamanal, trei sau patru sedinte de inot si exercitii in apa, sub indrumarea unui kinetoterapeut, iar ceilalti au beneficiat de programe de relaxare. Participantii au fost rugati sa nu schimbe nimic in modul lor obisnuit de viata, mai ales pe plan nutritional.
Rezultatul: s-a constatat reducerea semnificativa a tensiunii arteriale in randul subiectilor care au practicat inotul. In plus, acestia au prezentat rezultate mai bune si la evaluarea parametrilor functiei vasculare (colesterol, trigliceride, glicemie). In schimb, la participantii care au beneficiat doar de relaxare la SPA nu s-a observat nici o imbunatatire a valorilor tensiunii arteriale sau a functiei cardiovasculare.
In concluzie, dr. Boris Hansel spune ca "acest studiu dovedeste ca inotul – practicat in ritm moderat, de trei-patru ori pe saptamana – este un adevarat tratament antihipertensiv in cazul persoanelor peste 50 de ani, care sufera de hipertesiune arteriala si care au contraindicatii pentru alte forme de miscare'.
Inotul moderat, gimnastica in apa sunt activitati fizice care imbunatatesc starea aparatului cardiovascular, spune doctor Gabriel Tatu-Chitoiu, medic primar cardiolog la Spitalul de Urgenta Floreasca. El este fondatorul si presedintele Athletic CardioClub, primul club sportiv al medicilor din Romania, fiind un mare sustinator al desfasurarii de activitati fizice in randul populatiei atat pentru prevenirea bolilor cardiovasculare, cat si pentru mentinerea sub control a acestora atunci cand au aparut deja. Doctorul Gabriel Tatu-Chitoiu spune ca, laolalta, efortul fizic moderat, alimentatia rationala si evitarea fumatului asigura reducerea cu 80% a riscului de a dezvolta boli cardiovasculare. "Pentru a va proteja sanatatea inimii si a vaselor de sange nu trebuie sa practicati sport de performanta, atrage atentia dr Tatu-Chitoiu, ci este suficient sa faceti efort fizic moderat – mers pe jos, inot, mers pe bicicleta, cel putin 30 de minute pe zi, 5 zile pe saptamana.