x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Jocul în aer liber îi fereşte pe copii de miopie

Jocul în aer liber îi fereşte pe copii de miopie

de Steluta Indrei    |    17 Aug 2012   •   21:00
Jocul în aer liber îi fereşte pe copii de miopie

Copiii care se joaca mult timp afara au mai putine riscuri de a suferi de miopie comparativ cu cei care petrec mult timp in interior, arata un recent studiu britanic. Cercetatorii au descoperit ca expunerea copiilor la lumina zilei este o solutie eficienta in prevenirea miopiei. Mai mult, autorii studiului sustin ca incurajarea copiilor de a se juca in aer liber ar putea contribui la franarea cresterii numarului de miopi in lume. si in tara noastra se inregistreaza tot mai multe persoane diagnosticate cu miopie, acesta fiind principalul viciu de refractie constatat in randul populatiei, spune medicul oftalmolog Monica Mihaltan.

Pentru a demonstra ca lumina naturala ii protejeaza pe copii de miopie, doctorul Jeremy Guggenheim si colegii sai de la Bristol's School of Social and Community Medicine si de la University of Cardiff au monitorizat vederea a 7.000 de baieti si fete. Anual, participantii au efectuat teste de vedere de la varsta de 7 ani pana la 15 ani. La randul lor, parintii le-au declarat cercetatorilor cate ore stateau afara copiii, in medie, pe saptamana, intre 8 si 9 ani. Aceasta este o perioada importanta, pentru ca e varsta la care se declara de obicei miopia. La 11 ani, copiii au purtat timp de o saptamana un pedometru, instrument cu ajutorul caruia li s-a determinat activitatea fizica in aer liber.

Rezultatul acestui studiu, aparut in revista Investigative Ophtalmology and Visual Science, este elocvent: copiii care s-au jucat cel mai mult afara (peste 3 ore zilnic in sezonul cald si minimum o ora iarna) au fost mai putini diagnosticati cu miopie la 15 ani decat cei care obisnuiau sa stea in casa.

Dupa cum explica autorii studiului, lumina zilei are un efect protector asupra vederii copiilor datorita stimularii productiei de dopamina la nivelul retinei. Dopamina, una dintre principalele substante neurotransmitatoare, este necesara bunei dezvoltari a vederii la copil.

Acest rezultat confirma alte studii potrivit carora riscul de miopie la copil se reduce cu 2% pentru fiecare ora suplimentara de joc in aer liber pe saptamana.

Iata inca o dovada ca statul cat mai mult timp posibil afara este un mijloc simplu de a-i proteja pe copii de miopie. Utilizarea pe scara larga a tabletelor si smartphone-urilor si obligarea copiilor sa stea ore in sir in casa pentru a-si face temele sunt factori care au dus la ceea ce medicii numesc "epidemia de miopie' din Asia. Un exemplu clar in acest sens este urmatorul: in Singapore, noua elevi din zece sunt miopi la absolvirea liceului. O diferenta majora cu Australia, unde copiii beneficiaza de multe ore de joaca in aer liber si unde doar un elev din zece are miopie.

Cercetatorii precizeaza insa ca, in afara de factorii de mediu, mai trebuie luati in calcul si factorii genetici, care joaca un rol important in dezvoltarea miopiei. Se stie ca miopia afecteaza in general copiii ai caror parinti - ambii sau unul dintre ei - au acest viciu de refractie. De altfel, cercetatorii au identificat o gena, numita LEPREL1, responsabila de aparitia miopiei.

×