x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

LEGISLAŢIE - Procesarea paralelă continuă

0
Autor: Florina Zainescu 09 Oct 2008 - 00:00

Procesatorii vor putea să facă în continuare şi alimente eco, şi convenţionale, dacă producţia este separată în timp sau spaţiu. Noul Regulament european în domeniu, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, menţine această facilitate.



Procesatorii vor putea să facă în continuare şi alimente eco, şi convenţionale, dacă producţia este separată în timp sau spaţiu. Noul Regulament european în domeniu, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, menţine această facilitate.

Iniţial oficialii europeni au vrut să interzică procesarea paralelă prin noul Regulament, însă după discuţii şi negocieri în cadrul Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice s-a renunţat la acest plan. O veste bună pentru România, în condiţiile în care suntem deficitari la capitolul procesare bio şi mare parte din roadele obţinute din agricultura ecologică ajung materie primă pentru fabricile din alte ţări europene.

CONDIŢII

O fabrică poate procesa atât ecologic, cât şi convenţional doar dacă asigură o bună separare a celor două categorii de produse din momentul preluării materiei prime, pe parcursul prelucrării, depozitării şi până în clipa vânzării. Producţia bio trebuie separată de cea non-bio în timp sau în spaţiu. Cea mai bună separare este cea în spaţiu, care presupune existenţa depozitelor şi liniilor de procesare separate pentru eco şi convenţional, opina recent Amalia Răchită, reprezentantul CERES Certification România. Însă separarea în spaţiu este mai costisitoare, presupune investiţii mai mari. De aceea este permisă şi separarea în timp: se foloseşte practic aceeaşi linie de producţie pentru eco şi convenţional, dar în intervale de timp diferite şi după o curăţare temeinică a instalaţiilor cu substanţe admise de reglementările din domeniul bio. În cazul unei procesări continue – la moară, de exemplu – operatorul trebuie să se asigure că o cantitate suficientă de materie primă eco este folosită pentru “curăţirea” utilajelor, produsul rezultat în urma acestei operaţiuni fiind vândut drept convenţional.

Pentru a face şi procesare eco, o fabrică convenţională trebuie să depună la Ministerul Agriculturii o fişă de înregistrare în sistem şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat. Potrivit Ameliei Răchită, procesatorul trebuie să asigure trasabilitate şi transparenţă, să nu se permită contaminarea produselor bio din cauza unei manipulări sau depozitări necorespunzătoare şi să aibă o evidenţă foarte bună a documentelor ce atestă calitatea ecologică a materiei prime.
Citeşte mai multe despre:   bio

 



Mai multe titluri din categorie

Ce băutură scade tensiunea arterială

Ce băutură scade tensiunea arterială
Presiunea sângelui poate fi influențată de alimentație. Așadar, ești conștient ce consumi ? Pentru că un anumit tip de băutură ajută la scăderea tensiunii arteriale sistoliice și diastolice,...

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare

Anticorpii la COVID-19 persistă în organism cel puțin 8 luni după infectare
Anticorpii dezvoltați în urma infectării cu virusul SARS-CoV-2 persistă în organism cel puțin 8 luni în majoritatea cazurilor, arată un studiu realizat de spitalul San Raffaele dn Milano şi de Institutul Su...

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"

Clinica Eliade, specialişti în medicina integrativă: "Abordarea holistică aduce rezultate eficiente"
Tratamentele holistice s-au evidențiat în ultimul deceniu pentru că sunt eficiente. Filosofia medicinei integrative este aceea că omul trebuie privit ca un întreg: corp, minte, spirit. Dacă problema de la care p...

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii

Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii
Pandemia de COVID-19 crește riscul de obezitate la copii, avertizează Biroul pentru Europa al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Raportul arată că închiderea școlilor și grădinițelor, cu des...

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni

60% dintre pacienții spitalizați cu COVID-19 au prezentat simptome și după șase luni
La șase luni de la infectarea cu virusul SARS-CoV-2, circa 60% dintre pacienții spitalizați manifestă cel puțin un simptom de  oboseală, dureri sau greutăţi în respiraţie, arată un studiu...

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei

Tartrul deschide calea cariilor şi parodontozei
L-am întrebat pe un mare profesor de medicină stomatologică când omul va merge la dentist fără spaima durerii, ca la frizer. A răspuns: atunci când va face controale la stomatolog la 6 luni.   Așa...

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani

Când va începe vaccinarea anti COVID-19 a copiilor între 12 și 15 ani
Vaccinarea anti COVID-19 a copiilor cu vârste între 12 și 15 ani va începe după ce Agenția Europeană a Medicamentului (AEM) va autoriza administrarea dozelor la aceștia, a anunțat Valeriu Gheorghiță,...

Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani

 Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani
Autorităţile din Marea Britanie recomandă limitarea vaccinului AstraZeneca la persoanele peste 40 de ani, după raportarea a 242 de cazuri de cheaguri de sânge. Totodată, Comitetul ştiinţific care...

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...
Serviciul de email marketing furnizat de