x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare LEGISLAŢIE - Procesarea paralelă continuă

LEGISLAŢIE - Procesarea paralelă continuă

de Florina Zainescu    |    09 Oct 2008   •   00:00

Procesatorii vor putea să facă în continuare şi alimente eco, şi convenţionale, dacă producţia este separată în timp sau spaţiu. Noul Regulament european în domeniu, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, menţine această facilitate.



Procesatorii vor putea să facă în continuare şi alimente eco, şi convenţionale, dacă producţia este separată în timp sau spaţiu. Noul Regulament european în domeniu, care va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2009, menţine această facilitate.

Iniţial oficialii europeni au vrut să interzică procesarea paralelă prin noul Regulament, însă după discuţii şi negocieri în cadrul Consiliului privind producţia ecologică şi etichetarea produselor ecologice s-a renunţat la acest plan. O veste bună pentru România, în condiţiile în care suntem deficitari la capitolul procesare bio şi mare parte din roadele obţinute din agricultura ecologică ajung materie primă pentru fabricile din alte ţări europene.

CONDIŢII

O fabrică poate procesa atât ecologic, cât şi convenţional doar dacă asigură o bună separare a celor două categorii de produse din momentul preluării materiei prime, pe parcursul prelucrării, depozitării şi până în clipa vânzării. Producţia bio trebuie separată de cea non-bio în timp sau în spaţiu. Cea mai bună separare este cea în spaţiu, care presupune existenţa depozitelor şi liniilor de procesare separate pentru eco şi convenţional, opina recent Amalia Răchită, reprezentantul CERES Certification România. Însă separarea în spaţiu este mai costisitoare, presupune investiţii mai mari. De aceea este permisă şi separarea în timp: se foloseşte practic aceeaşi linie de producţie pentru eco şi convenţional, dar în intervale de timp diferite şi după o curăţare temeinică a instalaţiilor cu substanţe admise de reglementările din domeniul bio. În cazul unei procesări continue – la moară, de exemplu – operatorul trebuie să se asigure că o cantitate suficientă de materie primă eco este folosită pentru “curăţirea” utilajelor, produsul rezultat în urma acestei operaţiuni fiind vândut drept convenţional.

Pentru a face şi procesare eco, o fabrică convenţională trebuie să depună la Ministerul Agriculturii o fişă de înregistrare în sistem şi să încheie un contract cu un organism de inspecţie şi certificare acreditat. Potrivit Ameliei Răchită, procesatorul trebuie să asigure trasabilitate şi transparenţă, să nu se permită contaminarea produselor bio din cauza unei manipulări sau depozitări necorespunzătoare şi să aibă o evidenţă foarte bună a documentelor ce atestă calitatea ecologică a materiei prime.

×
Subiecte în articol: bio