x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Măcrişul, bun de pus la rană

Măcrişul, bun de pus la rană

de Gina Matei    |    18 Mai 2010   •   00:00
Măcrişul, bun de pus la rană
Sursa foto: /THINKSTOCK

O salată de măcriş pentru un organism sănătos. Această recomandare vine din partea Cristinei Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în terapii complementare, de la Centrul Medical Clar Med. Aveţi de ales între măcrişul de baltă şi măcrişul iepurelui.

CONTRA ANEMIEI
Măcrişul de baltă conţine acid oxalic. Prin urmare, are un gust acrişor. Cu toate acestea, specialistul nostru îi sfătuieşte pe anemici să consume frunze de măcriş fierte, asezonate cu mărar.
În cazul în care kilogramele în plus vă dau bătăi de cap, încercaţi aceeaşi salată de frunze de măcriş.
Atenţie! Măcrişul nu este recomandat persoanelor cu reumatism şi nici celor cu litiaze renale.

ÎN COVALESCENŢĂ
Măcrişul iepurelui îl recunoaşteţi pentru că are frunzele asemănătoare cu trifoiul. Tocmai de aceea se mai numeşte şi trifoi acru.
Medicul Cristina Bălănescu atrage atenţia că planta se foloseşte numai în stare proaspătă. Nu se usucă, pentru că prin uscare îşi pierde din proprietăţi. Ceaiul de măcrişul-iepurelui se administrează în convalescenţa după hepatită. În acest caz se beau trei căni zilnic.În uz extern, sucul de măcrişul, iepurelui este benefic pentru tratarea rănilor.

SALATĂ
Salata, cu măcrişul-iepurelui sau cu măcrişul-de-baltă, se prepară rapid. Aveţi nevoie de o mână de frunze proaspete, care se spală bine cu apă călduţă, se taie mărunt şi se pun într-un castron. Se adaugă o linguriţă cu oţet de mere, un vârf de cuţit de sare şi o jumătate de linguriţă cu ulei de floarea-soarelui sau de măsline. De preferat este să se mănânce în cel mult 30 de minute după ce a fost preparată. Într-o cură de primăvară se consumă o asemenea salată la micul dejun şi o porţie la prânz. O cură cu măcriş durează minimum 12 zile.

ANTIOXIDANT
Datorită conţinutului bogat în vitamina C, măcrişul este eficient în prevenirea problemelor cauzate de oxidarea celulară, cum sunt îmbătrânirea prematură, bolile cardiovasculare şi cancerul. Nu doar vitamina C îi conferă măcrişului rol antioxidant, ci şi carotenul din compoziţie.

COMBATE SENZAŢIA DE VOMĂ
Persoanelor care au senzaţia de vomă li se poate administra măcriş. În acest caz, se iau 1-2 linguri de suc de măcriş la intervale de 1-2 ore. În cazul persoanelor la care această senzaţie apar pe fondul unor tulburări hepato-biliare, sucul de măcriş se amestecă în proporţii egale cu cel de păpădie şi se administrează în acelaşi mod.

ALERGIE
Alergic? În cazul acesta, specialistul nostru vă recomandă cura cu frunze de măcriş. Se ia o mână pe zi, consumată ca atare sau sub formă de salată. Se recomandă consumul pe stomacul gol, timp de 14 zile, cu o pauză de 4-5 zile, după care se poate relua.

DOZA OPTIMĂ
Pentru un adult, doza zilnică recomandată de frunze de măcriş nu trebuie să depăşească 70-100 de grame. Depăşirea dozei poate duce la demineralizare, tulburări digestive, ameţeli, tulburări nervoase.

×
Subiecte în articol: terapii complementare