Numita si curcubetica sau remf, marul lupului (Aristolochia clematitis) este o planta medicinala folosita cu precadere in tratarea cancerului, spune Fanica Voinea-Ene, specialist fitoterapeut. Potrivit acestuia, marul lupului este un foarte bun remediu anticancer, datorita rolului sau de stimulent al imunitatii, mai ales a fagocitozei, una dintre fazele principale ale procesului de imunizare. Totul cu o singura conditie: sa se respecte dozele recomandate in functie de greutatea corporala, de tipul si stadiul bolii. In caz contrar, avertizeaza specialistul, planta devine toxica.
Doze stabilite de specialist
Administrata sub forma de ceaiuri, tincturi, pulberi sau cataplasme, marul lupului este recomandat in mai multe tipuri de cancer, printre care cel de plaman, san, colon, vagin, in cancerul de piele sau laringo-faringian. Atentie! Tratamentul trebuie instituit de o persoana cu experienta, deoarece administrata in doze mari, o perioada indelungata, planta are efecte distructive la nivelul tubului digestiv, vezicii urinare si rinichilor. 'Iata de ce trebuie respectate urmatoarele doze: tinctura, de la 0,1 la 0,2 picaturi pe kilogram/corp, de doua ori pe zi; ceai, decoct preparat timp de 5-10 minute.
Astfel: o lingurita de parti aeriene (frunze), uscate si macinate, la 500 ml apa. Se recomanda cate 1-6 linguri pe zi, cu cresteri treptate de o lingura pe zi; dupa ce se ajunge la doza maxima de 5-6 linguri pe zi, se continua tratamentul timp de o luna dupa care sunt necesare cel putin doua saptamani de pauza inainte de reluarea tratamentului', precizeaza fitoterapeutul Fanica Voinea Ene, presedintele Fundatiei 'Terapia Naturista'. Depasirea dozelor recomandate provoaca intoxicatii, recunoscute prin: scaderea poftei de mancare, greata, urinari dese, afectiuni renale si tulburari de circulatie. Ca masura de prim ajutor, in supradozaj, se impune folosirea de vomitive, coagulante, propolis, carbune medicinal, hemostatice si vitamina K.
Recomandari
Marul lupului mai este indicat in caz de:
n) hemoroizi
n) candidoza
n) paraziti intestinali
n) giardia
n) insomnii
n) acnee
n) fibrom uterin
n) chisturi ovariene
n) infectii genitale
n) ciroza
n) imunitate scazuta
n) alopecie
n) rani care nu se vindeca.
ATENTIE! Nu va preparati acasa ceai sau tinctura din marul lupului, deoarece va puteti intoxica. Doza necesara tratarii bolii de care suferiti poate fi stabilita numai in cadrul laboratoarelor de specialitate.
PROPRIETATI. Marul lupului este una dintre cele mai viguroase plante medicinale din tara noastra, care creste in vii si livezi. Ea contine acid aristolochic, uleiuri volatile, flavonoide, taninuri, saruri minerale, fitosteroli, colina, derivati ai acidului hidroxicinamic, alantoina, rezine, principii amare, celuloza si carbohidrati. Planta are actiune antitumorala, imunomodulatoare, cicatrizanta, puternic antibacteriana si antimicrobiana.