Ce ar putea fi mai plăcut cînd temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius decît un masaj cu gheaţă! Cîteva cuburi de gheaţă într-un săculeţ de pînză sau într-un prosop mai subţire pe care le aplicaţi pe toată pielea vă vor răcori în cîteva minute.
Ce ar putea fi mai plăcut cînd temperaturile de afară depăşesc 35 de grade Celsius decît un masaj cu gheaţă! Cîteva cuburi de gheaţă într-un săculeţ de pînză sau într-un prosop mai subţire pe care le aplicaţi pe toată pielea vă vor răcori în cîteva minute. Şi beneficiile masajului cu gheaţă nu se opresc aici. După 20 de minute de masaj realizat cu ajutorul cuburilor de gheaţă vă veţi simţi relaxat, revigorat şi veţi putea face faţă mai uşor zilelor caniculare. Specialiştii în domeniu subliniază însă că principala indicaţie a masajului cu gheaţă o constituie îndepărtarea durerilor musculare. Studii realizate de-a lungul timpului de cercetători din mai multe ţări au scos la iveală că masajul cu gheaţă este unul dintre cele mai eficiente tratamente pentru durerile de muşchi de la nivelul spatelui sau al cefei.
Durerea lombară
Durerile de spate se instalează cel mai adesea din cauza contracturilor musculare apărute din diverse motive. Fie am făcut o mişcare nepotrivită, ne-am antrenat prea intens, fie am dormit într-o poziţie incomodă. Însă, de cele mai multe ori, contracturile musculare dureroase la nivelul spatelui apar atunci cînd avem o poziţie incorectă pe scaun, timp îndelungat. În această situaţie, cele mai multe persoane care stau ore în şir la calculator se plîng de dureri în zona lombară (în partea de jos a spatelui). Specialiştii spun că aceste dureri apar atunci cînd avem o poziţie incorectă pe scaun, cu spatele încovoiat şi cu umerii lăsaţi, iar muşchii din zona lombară suportă toată greutatea corpului nostru. Din această cauză, muşchii se inflamează şi pot apărea spasme care duc la apariţia durerii exagerate de spate şi a rigidităţii în mişcare.Circulaţia
În această situaţie, aplicarea cuburilor de gheaţă pe locul dureros încetineşte procesul inflamator şi alungă durerea, efectul fiind similar unei anestezii locale. Răcoarea gheţii are drept rezultat contractarea vaselor sangvine, reducînd astfel circulaţia în ţesutul dureros. În momentul în care cubul de gheaţă este îndepărtat de pe piele, vasele se dilată, iar sîngele irigă din nou zona dureroasă. Sîngele aduce cu el substanţele nutritive necesare pentru accelerarea vindecării zonei respective.Masajul cu gheaţă este contraindicat persoanelor cu poliartrită reumatoidă, sindromul lui Raynaud, persoanelor cu paralizie sau cu zone cu sensibilitate redusă.
Citește pe Antena3.ro