x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Masajul cu gheaţă evaporă durerea

Masajul cu gheaţă evaporă durerea

de Andrada Floria    |    15 Ian 2008   •   00:00

În sezonul rece, doar gândul la un masaj cu gheaţă ne sperie. Însă specialiştii în domeniu arată că acest tip de masaj nu este doar relaxant, ci şi ideal pentru a scăpa de durerile musculare.

În sezonul rece, doar gândul la un masaj cu gheaţă ne sperie. Însă specialiştii în domeniu arată că acest tip de masaj nu este doar relaxant, ci şi ideal pentru a scăpa de durerile musculare. Iar principala indicaţie a masajului realizat cu ajutorul cuburilor de gheaţă o constituie durerile de spate sau de ceafă cauzate de contracturile musculare apărute în urma unei poziţii inadecvate la birou.

Masajul cu gheaţă este rapid, gratuit, uşor de realizat, iar eficienţa lui a fost demonstrată printr-o serie de studii efectuate de echipe de cercetători din mai multe ţări.

 

Poziţie incorectă la calculator

Una dintre cauzele cele mai frecvente ale durerilor în partea de jos a spatelui (zona lombară) o constituie poziţia incomodă la calculator timp îndelungat. După o zi întreagă de stat pe scaun, muşchii din zona lombară se pot inflama şi pot apărea spasme care cauzează du­rerea exagerată de spate şi rigiditatea în mişcare. În această situaţie, cea mai eficientă şi mai uşoară metodă de a scăpa de durere este masajul cu gheaţă. Aplicarea cuburilor de gheaţă pe locul dureros încetineşte procesul inflamator şi reduce durerea, acţionând ca şi cum am fi fost supuşi unei anestezii locale. Răcoarea gheţii are drept rezultat contractarea vaselor sangvine, reducând astfel circulaţia în ţesutul dureros. În momentul în care cubul de gheaţă este îndepărtat de pe piele, vasele se dilată, iar sângele irigă din nou zona dureroasă. Sângele aduce cu el substanţele nutritive necesare pentru accelerarea vindecării zonei respective.

Specialiştii recomandă totuşi precauţie în ceea ce priveşte utilizarea cuburilor de gheaţă în terapia durerilor de spate. Gheaţa nu se aplică niciodată direct pe piele, ci este indicat să o înfăşurăm într-un prosop. În plus, masajul cu gheaţă este contraindicat persoanelor cu poliartrită reumatoidă, sindromul Raynaud, celor care sunt alergici la frig, persoanelor cu para­lizie sau cu zone cu sensibilitate redusă.

  

FITNESS. Masajul realizat cu ajutorul cuburilor de gheaţă contribuie la calmarea durerilor musculare, indiferent de localizare, cauzate fie de o mişcare bruscă, fie de ridicarea unui obiect greu. De asemenea, instructorii de fitness recomandă utilizarea cuburilor de gheaţă în cazul durerilor musculare apărute în urma unui antrenament obositor la sală. Masajul cu gheaţă este eficient şi în cazul entorselor, atât pentru prevenirea inflamării excesive a încheieturii, cât şi pentru diminuarea durerii.

×
Subiecte în articol: gheaţă masajul terapii complementare