O minte sănătoasă înseamnă o bună capacitate de concentrare. Prin urmare, stresul, deprimarea, odihna insuficientă sunt factori care trebuie eliminaţi. Fitoterapeuţii vin cu veşti bune: există o serie de extracte de plante care au capacitatea de a ameliora memoria. Iată un mic ghid al plantelor care ajută memoria. Numeroase produse de fitoterapie pretind că vin în ajutorul memoriei. Este imposibil să facem o listă completă, dar le putem menţiona pe cele mai cunoscute, bune deopotrivă pentru memorie şi concentrare.
Ginsengul. Cunoscut pentru proprietatea de a favoriza tonusul, aceată plantă are o acţiune benefică asupra memoriei, permiţând reglarea nivelului de stres. De asemenea, este cât se poate de adevărat că ginsengul are un conţinut bogat de minerale şi vitamine.
Ginkobiloba. Alt produs de fitoterapie utilizat în acest scop, ginkobiloba este specia de arbore cea mai veche din lume. Frunzele sunt utilizate în general în tulburări de memorie pe termen scurt sau pierderile de memorie cauzate înaintării în vârstă.
Soia. Are reputaţia de plantă "sănătoasă" prin excelenţă. În fitoterapie, preparatele pe bază de soia se dovedesc utile pentru buna funcţionare a neuronilor şi a memoriei în general. Combate stresul.
Hrişca. Chiar dacă hrişca este mai cunoscută ca cereală, florile acestei plante sunt în egală măsură utilizate în fitoterapie. Proprietăţile sale se datorează conţinutului de vitamina B1, magneziu şi fosfor.
Pasiflora. Plantă originară din America de Sud, introdusă în Europa în secolul XVII. Are proprietăţi relaxante şi sedative, ceea ce face să fie un remediu nu numai pentru stres, cât şi pentru tratarea insomniei.
Păducelul. Este un arbust care produce flori albe şi fructe roşii. Ambele sunt utilizate în fitoterapie, datorită proprietăţilor calmante şi sedative. Această plantă poate fi o soluţie contra stresului, prin asigurarea unui somn odihnitor, fără a provoca somnolenţă.
Teiul, verbina şi muşeţelul. În fitoterapie, aceste plante sunt folosite sub formă de infuzie sau capsule. Sunt indicate, în principal, în tulburări ale somnului.
Valeriana. Utilizată în medicină din timpuri străvechi, rădăcina de valeriană are puternice efecte sedative.
Menta. Cunoscută pentru atenuarea tulburărilor digestive, menta este eficientă şi pentru tratarea insomniilor.
ATENŢIE LA EFECTELE SECUNDARE!
Reţineţi că unii compuşi din extractele pe bază de plante, deşi naturale, pot avea efecte secundare sau pot interacţiona cu unele medicamele. Aceşti compuşi pot interacţiona cu anticoagulante orale, ciclosporina, cu anumite antidepresive şi chiar cu unele contraceptive orale.