Orice leziune a pielii, de la simple tăieturi şi arsuri pănă la leziuni canceroase, se poate vindeca cu miere. O ştiau şi egiptenii, şi grecii, incă din Antichitate.
Orice leziune a pielii, de la simple tăieturi şi arsuri pănă la leziuni canceroase, se poate vindeca cu miere. O ştiau şi egiptenii, şi grecii, incă din Antichitate. "Nu este doar un alt tratament, este cel mai bun dintre ele", ne asigură dr Ştefan Stăngaciu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie, de la Neoclinique. Enzimele din compoziţia acestui produs apicol acţionează ca un antiseptic, iar acizii organici au rol antibacterian şi antiinflamator. "Pentru că mierea are o foarte mare capacitate de absorbţie a apei, ea curăţă o plagă infectată mai bine decăt orice antiseptic şi impiedică inmulţirea microbilor. Un mare avantaj al mierii, in comparaţie cu antibioticele, este acela că distruge orice tip de microbi sau cel puţin impiedică inmulţirea lor in plagă. Mai mult, polenul conţinut de miere hrăneşte ţesutul afectat şi ajută la regenerarea lui, ceea ce nici un antibiotic nu poate face", ne explică dr Ştefan Stăngaciu.
Aplicaţii
In tratamentul plăgilor se poate folosi orice sortiment de miere, cu condiţia ca el să fie lichid şi proaspăt. "Este de preferat să se procure direct de la apicultori, din zonele de deal sau de munte, acolo unde poluarea este mai mică şi mierea mai pură", ne sfătuieşte dr Ştefan Stăngaciu. Aplicaţiile se fac de două ori pe zi, pănă la vindecarea leziunii, insă nu inainte de a curăţa rana cu apă oxigenată sau ser fiziologic. In cazul in care plaga este mai profundă, mierea se aplică cu ajutorul unui tub flexibil de genul sondelor. Atăt leziunea, căt şi zona inconjurătoare trebuie acoperite cu miere din abundenţă. După aplicare, rana se acoperă cu un pansament. Pentru că mierea işi face efectul in timp, ea trebuie menţinută pe leziune vreme de căteva ore, pănă la următoarea aplicare, iar bolnavul va incerca să mişte căt mai puţin zona afectată.
Avantaje
Un alt beneficiu al mierii utilizate in tratarea leziunilor este acela că nu lasă cicatrice. O plagă uşoară de tipul tăieturilor sau arsurilor se vindecă in căteva zile, iar o leziune de gravitate medie in căteva săptămăni. Un efect mai rapid se poate obţine adăugănd in miere uleiuri aromatice, de tipul celui de levănţică şi cimbru, care au acţiune puternic antibiotică. "Pentru leziunile severe, precum cele canceroase sau ulcerul varicos, bolnavul trebuie să apeleze la ajutorul specialistului apifitoterapeut, tratamentul fiind in aceste cazuri mai complex", atrage atenţia dr Ştefan Stăngaciu.
IN SPITALE. Deşi mierea a fost folosită in tratamentul plăgilor incă de acum 4.000 de ani, proprietăţile sale cicatrizante au fost privite cu scepticism de medicina modernă. Noile cercetări au susţinut acţiunea terapeutică a mierii. Incepănd cu 1978, profesorul francez Bernard Descottes, impreună cu echipa sa, a inceput o serie de experimente cu miere. Anul trecut, Descottes a prezentat concluziile unui nou studiu, realizat pe 2.500 de pacienţi cu diverse tipuri de plăgi. Rata de succes a mierii in tratamentul leziunilor a fost de 95%. Rezultatele au convins medicii din Anglia, Germania, Franţa, Noua Zeelandă să promoveze in spitale mierea ca tratament al leziunilor.