x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mierea, pe sortimente

Mierea, pe sortimente

11 Sep 2007   •   00:00

Ştim că mierea are in compoziţie vitamine, minerale şi enzime care ii dau o uriaşă valoare terapeutică. De salcăm, de tei, de pădure, de brad, polifloră... Există multe sortimente de miere şi aproximativ 70% din proprietăţi sunt comune pentru toate, indiferent de zonele din care albina işi culege nectarul.

Ştim că mierea are in compoziţie vitamine, minerale şi enzime care ii dau o uriaşă valoare terapeutică. De salcăm, de tei, de pădure, de brad, polifloră... Există multe sortimente de miere şi aproximativ 70% din proprietăţi sunt comune pentru toate, indiferent de zonele din care albina işi culege nectarul. "Insă proprietăţile farmacologice depind şi de proporţiile unor substanţe, care vin ori de la flori (flavonoide, hormoni vegetali, vitamine), ori de la albine (enzime speciale, foarte utile in tratamentul plăgilor)", ne spune dr Ştefan Stăngaciu, medic specialist medicină de familie, cu competenţă in apifitoterapie, de la Neoclinique. Nu s-au făcut studii clinice pentru a dovedi acţiunea terapeutică a fiecărui tip de miere, dar deosebirile ne sunt cunoscute din medicina tradiţională indiană şi chineză.

Particularităţi

Dr Ştefan Stăngaciu ne prezintă particularităţile principalelor tipuri de miere care se găsesc la apicultorii din Romănia. Mierea de salcăm este cunoscută drept o miere "blăndă". Ea are o concentraţie mai mare de fructoză şi este foarte utilă tuturor celor care au probleme cu ficatul (boli hepatice), sportivilor, intelectualilor. O altă proprietate a acestui sortiment de miere este cea sedativă, dată de florile de salcăm.

Mierea de tei are o concentraţie mai mare de substanţe nutritive, dar are acelaşi efect sedativ al florilor de tei. "Acest tip de miere stimulează secreţia de mucus la nivelul aparatului respirator şi ajută astfel expectoraţia la persoanele care suferă de tuse uscată", precizează dr Ştefan Stăngaciu.

Mierea polifloră are o compoziţie foarte diversificată, motiv pentru care este considerată cea mai complexă miere ca acţiune terapeutică. Mierea polifloră este cel mai bun antibiotic. Mierea de pădure sau de mană conţine mult mai multe minerale decăt celelalte tipuri, de aceea este frecvent recomandată in tratamentul spasmofiliei la adolescenţi, rahitismului la copii şi adolescenţi, in osteoporoză şi afecţiuni articulare la adulţi şi vărstnici. Mierea de pădure este utilă şi persoanelor cu un sistem imunitar slăbit.

PROPRIETĂŢI COMUNE. Toate tipurile de miere au proprietăţi nutritive, mierea fiind intotdeauna bogată in zaharuri, vitamine, minerale, enzime, care acţionează asupra tuturor sistemelor şi aparatelor din organism. Mai mult, acest produs apicol este cel mai rapid şi mai puternic energizant cunoscut, substanţele nutritive fiind asimilate uşor de organism. Mineralele şi oligoelementele sunt importante pentru refacerea aparatului locomotor (oase, articulaţii).

DIVERSITATE. Pe lăngă sortimentele comune există şi altele, care se găsesc insă mai greu, pentru că se produc in cantităţi mici. Mierea de mentă are un gust foarte plăcut, are efect antitusiv, bronhodilatator şi este un bun calmant gastric. Mierea de floarea-soarelui şi de rapiţă reprezintă două sortimente recomandate in general bărbaţilor, fiind cunoscute ca remedii pentru tulburări de dinamică sexuală şi pentru problemele de prostată. Mierea de brad, şi ea foarte rară, este utilă in tratamentul unor boli respiratorii de tipul bronşitelor sau astmului bronşic.

Â
POLENUL. O dată cu nectarul florilor, albinele recoltează şi polen, care asigură caracteristicile speciale mierii sau aşa-numita individualitate a mierii. In compoziţia polenului de albine intră toţi aminoacizii esenţiali, lipde, glucide, vitamine, minerale şi enzime. Toate aceste substanţe nutritive sunt imediat asimilate de organism, polenul fiind in acelaşi timp un aliment foarte concentrat, dar şi o farmacie a naturii.

×
Subiecte în articol: miere mierea terapii complementare