x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Migdalele previn bolile de inimă

Migdalele previn bolile de inimă

de Magda Marincovici    |    02 Iul 2014   •   18:35
Migdalele previn bolile de inimă
Sursa foto: Thinkstock
Se recomandă 50 de grame de migdale, zilnic, deoarece conţin foarte multe calorii
Un pumn de migdale zilnic. Aceasta este soluţia care, în opinia cercetătorilor britanici, ne ajută să ţinem la distanţă bolile cardiovasculare. În afara gustului deosebit, despre virtuţile migdalelor ştim multe. Migdalele ne ajută să stăpânim stresul, să prevenim căderea părului, să luptăm contra hemoroizilor, diabetului, calculilor biliari şi cancerului. De asemenea, cu ajutorul migdalelor putem prelungi bronzul şi combate acneea. Şi iată că la această listă de beneficii oferite celor care mănâncă migdale, cercetătorii de la Universitatea Aston (Marea Britanie) au mai adăugat şi capacitatea lor de a preveni bolile cardiovasculare. Studiul publicat în revista de specialitate Free Radical Sesearch se bazează pe compararea datelor colectate de la două grupuri de persoane. În primul grup, se aflau persoane care mâncau în mod obişnuit. În al doilea grup, persoanele au primit la masă şi 50 g de migdale. După aproximativ o lună, cercetătorii, coordonaţi de profesorul de biologie Helen Griffiths, au observat că sângele persoanelor care au mâncat zilnic cele 50 g de migdale era mai bogat în alfa-tocoferol, o formă de vitamina E. Alfa-tocoferol este folosită frecvent pentru a ţine sub control nivelul colesterolului în sânge şi a atenua stările depresive. Migdalele contribuie la scăderea cu 10% a nivelului colesterolului (LDL). În plus, în cazul persoanelor care au mâncat aproape un an, zilnic, aceste fructe s-a observat că efectul este comparabil celui al statinelor, medicamente administrate pentru scăderea colesterolului. Totodată, alfa-tocoferolul contribuie la fluidizarea circulaţiei sângelui, la reducerea presiunii arteriale şi, deci, la scăderea riscului de boli cardiovasculare.

Migdalele sunt fructe oleaginoase cu aport caloric major: 100 de grame de migdale = 560 kcal. Dar migdalele sunt extrem de valoroase graţie conţinutului nutriţional. Migdalele conţin acizi graşi mononesaturaţi (fitosteroli), proteine vegetale, fibre solubile, vitamine şi minerale. Acest mixt de elemente face ca migdalele să aibă efect antioxidant şi anticancerigen. Migdalele conţin, de asemenea, magneziu, mangan, vitaminele B1, B2, B3 şi E, fosfor, fier, zinc, calciu şi potasiu.

Specialiştii ne recomandă să mâncăm migdale crude, evident fără să facem excese. Pentru că râncezesc rapid, este preferabil să cumpărăm cantităţi mici şi să le păstrăm în frigider. De asemenea, este recomandat să cumpărăm migdale care nu au depăşit un an de la conservare. O reţetă excelentă, cu avantaje majore pentru organism, este următoarea: migdale prăjite uşor în cuptorul de acasă, stropite cu ulei de măsline. Această combinaţie asigură necesarul zilnic, indispensabil, de lipide. Şi chiar dacă sunteţi la regim, de lipide aveţi nevoie, desigur în cantităţi normale, pentru a evita constipaţia. Pentru a nu vă pune în pericol silueta, aportul caloric al lipidelor ar trebui să fie de aproximativ 10%, în ansamblul regimului alimentar.


×