x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miracol într-un bob de grâu.

0
Autor: Simona Lazar 06 Iun 2011 - 21:00
Miracol într-un bob de grâu.
Cerealele au constituit baza alimentatiei omului din toate colturile lumii de cel putin zece milenii, iar populatiile care au pastrat acest tip de hrana si-au prezervat capitalul de sanatate. Asta si pentru ca, la origini, omul a fost frugi­vor, hrana sa a constat in principal din fructe si seminte, carnea, pestele, lacta­tele si celelalte elemente care contu­rea­za alimentatia omului modern fiind adau­gate pe parcursul istoriei. Ce­rea­lele – care au trecut si ele, in timp, de la statutul de "salbatice" la "domestice", fiind cultivate pe arii tot mai in­tinse, sunt alimente excep­tio­nale, datorita aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar si prin proteine, saruri minerale si vitamine. In grau­n­cioarele din spice se concentreaza toata bogatia si forta vitala a plantei. Spicul care se coace este promisiunea painii viitoare.
Una dintre cele mai raspandite ce­rea­le o reprezinta graul, iar teritoriul de astazi al Romaniei dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogatia grane­lor. He­ro­dot aminteste despre lanurile de grau din ti­nu­turile da­cilor in scrierile sale, cronicile me­die­vale vor­besc si ele despre cultura aces­tei cereale, in vreme ce in pri­ma jumatate a se­co­lu­lui al XX-lea Ro­ma­nia capa­ta­se renumele de "gra­narul Europei".

"Oul vegetal"
Inainte de a ve­dea in ce fel pu­tem sa folosim graul (nu ne vom re­feri astazi la paine, fainuri, ta­rate si alte subproduse, carora le rezervam un articol aparte) pentru a ne prepara o hrana sanatoasa, sa-i trecem in revista virtutile. Graul contine calciu, magne­ziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arse­nic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, fibre.

Considerat de specialistii in nutritie un adevarat "ou vegetal" – datorita faptului ca el contine absolut toate elemen­tele necesare pentru un organism sana­tos – graul ofera garantia ca intoarcerea la o alimentatie bazata in buna masura pe cereale (ca in zorii omenirii) ar re­duce substantial numarul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, ateroscleroza, anemie, constipatie si ar imbu­na­tati starea de sanatate a celor care sufera de multe alte boli cronice. Este drept ca nu sunt putini si specialistii care atrag atentia asupra efectelor ne­gative pe care le-ar avea asupra bolna­vilor de diabet, precum si asupra celor care sufera de diferite forme de boli ­cardiovasculare sau cancer.

Graul germinat
Indicat in anemie, astenie fizica si intelectuala, probleme de crestere, ra­hitism, tuberculoza, sarcina si alaptare, graul germinat contine 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregati, graul se alege, se spala si se pune intr-un recipient cu uncrop (apa incropita, apa calduta). Se va lasa 24 de ore, dupa care se va clati, se va pune pe o farfurie intinsa (intr-un strat nu prea gros) si se va avea grija sa ramana me­reu umed. Dupa doua zile (vara) si patru zile (iarna), atunci cand se va observa ca apare un punct alb, se considera ca este gata si poate fi utilizat. Atentie: nu se pastreaza de pe o zi pe alta! Graul incoltit (germinat) se pregateste separat pentru fiecare zi de tratament. Se mananca una pana la trei lingurite pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauza de doua sau trei luni pana la reluarea tratamentului. Graul incoltit este revitalizant, recunoscut pentru actiunea lui tonica, dar nu trebuie consumat in exces si nu e recomandat hipertensivilor.

GRAUL BULGUR. Folosit in mod traditional in Orientul Mijlociu, bulgurul se pregateste din grau germinat, copt, uscat si zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se gaseste in comert s-a neglijat o etapa importanta, respectiv germi­na­rea. Dupa ce a germinat, graul se pune la cuptor timp de o ora si jumatate, la foc mic, intr-un vas descope­rit. Se lasa sa se usuce la soare, dupa care se zdrobeste in piua sau in masina speciala. Este ideal fiert, cu diverse legume, inmuiat in apa si folosit in salate sau la prepararea unor copturi.

CHIPUL LUI DUMNEZEU. In popor, se spune ca pe fiecare bob de grau se gaseste, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea graul este abordat, de multe ori, si ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ­ritualice in relatia cu lumea de dincolo este coliva.
Citeşte mai multe despre:   terapii complementare,   grau incoltit

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Boala care te rătăceşte în propriul apartament

Boala care te rătăceşte în propriul apartament
Peste ultima parte a vieţii pluteşte ca un blestem boala Alzheimer, boala uitării, a confuziei în mintea omului. În creierul celor bolnavi de această maladie îngrozitoare se dereglează procesele biochimice, iar...

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă

FDA autorizează primul test COVID-19 care poate fi folosit acasă
Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) a Statelor Unite a emis o autorizație pentru utilizarea de urgență (EUA) a primului test de detectare a infecției cu COVID-19 care poate fi...

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca

Ce eficiență are vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca
Compania britanică AstraZeneca împreună cu Universitatea Oxford au dezvoltat un vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2 a cărui eficiență este de 70%, transmite AFP. Studiile clinice intermediare au...

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%

Pfizer anunță că vaccinul anti COVID-19 are o eficacitate de 95%
Compania americană de medicamente Pfizer anunță că rezultatele intermediare arată că vaccinul împotriva COVID-19 este eficient în proporție de 95% și protejează îndeosebi vârstnice, care au riscul...

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres

Terapia florală, un ajutor în perioadele de stres
Pandemia de coronavirus a adus, pe lângă numărul uriaș de îmbolnăviri, și o creștere semnificativă a stării de stres a populației. De la simptome minore la cele mai grave, mulți oameni au reclamat stări...

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace

Schimbarea balanţei hormonale măreşte riscul de boli cardiace
Odată cu instalarea menopauzei, multe femei se întristează că acesta este finalul rolului lor, că a venit sfârşitul. Este greşit! După apariţia menopauzei, în jurul vârstei de 50 de ani, femeile încep un...

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 

Explicațiile psihologului: Nerepetarea greșelilor din trecut, dovadă de maturizare 
Putem să ne criticăm dur sau putem să ne învățăm lecția; acestea sunt cele mai importante două direcții cu care se confruntă oamenii, iar de cele mai multe ori nefericirea este adusă de prima variantă, iar...

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea

Schimbarea cristalinului în cataractă readuce vederea
Operaţia de înlocuire a cristalinului în cataractă a devenit o intervenţie uzuală, fără internare, iar intervenţia redă vederea de dinainte. Pe de altă parte, în glaucom, operaţia este ulterioară...

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase

Noi descoperiri despre cancer. Care sunt alimentele periculoase
Cercetătorii au descoperit o legătură moleculară directă între alimentație și riscul de dezvoltare a cancerului. O echipă internațională de cercetători a ajuns la concluzia că lactatele și carnea...

Efectele melatoninei asupra COVID-19

Efectele melatoninei asupra COVID-19
Melatonina ar putea ajuta la tratarea infecției cu virusul SARS-CoV-2, potrivit unui studiu realizat de cercetători de la Clinica Cleveland. Aceasta este o substanță care reglează somnul și poate fi...

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer

Un nou tratament pentru maladia Alzhaimer
Un nou medicament pentru tratarea maladiei Alzhaimer este anunțat de compania Biogen. Acesta este  considerat eficient de Autoritatea pentru Medicamente și Alimente a SUA (FDA), transmite Reuters. Se...

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză

Cum să gestionezi eficient intoleranța la lactoză
Intoleranța la lactoză, care nu trebuie confundată cu alergia la proteinele din lapte, afectează tot mai multe persoane. Deși nu este periculoasă pentru sănătate, provoacă probleme digestive foarte dureroase. Ce...

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun

Cum menajăm coloana când stăm mult pe scaun
În procesul de evoluţie prin care omul s-a ridicat în două picioare, a adoptat poziţia bipedă, devenind împăratul a tot şi a toate, a rămas de desăvârşit adaptarea definitivă a coloanei vertebrale şi a...

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus

Vitamina D ajută la prevenirea infecției cu noul coronavirus
Introducerea în alimente a vitaminei D ar putea preveni infectarea cu COVID-19,  sunt de părere specialiștii britanici. Ei cer autorităților să aprobe suplimentarea mâncării cu această substanță....

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!

Recomandarea experţilor: Vaccinul, mai ieftin decât boala!
Galerie Foto Avertismentul specialiștilor de la Centrul Național de Referință pentru Gripă: Vaccinați-vă, pentru a nu pune presiune dublă pe sistemul sanitar! Mai bine suflăm în iaurt, decât să avem o epidemie de gripă...
Serviciul de email marketing furnizat de