x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Miracol într-un bob de grâu.

0
Autor: Simona Lazar 06 Iun 2011 - 21:00
Miracol într-un bob de grâu.
Cerealele au constituit baza alimentatiei omului din toate colturile lumii de cel putin zece milenii, iar populatiile care au pastrat acest tip de hrana si-au prezervat capitalul de sanatate. Asta si pentru ca, la origini, omul a fost frugi­vor, hrana sa a constat in principal din fructe si seminte, carnea, pestele, lacta­tele si celelalte elemente care contu­rea­za alimentatia omului modern fiind adau­gate pe parcursul istoriei. Ce­rea­lele – care au trecut si ele, in timp, de la statutul de "salbatice" la "domestice", fiind cultivate pe arii tot mai in­tinse, sunt alimente excep­tio­nale, datorita aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar si prin proteine, saruri minerale si vitamine. In grau­n­cioarele din spice se concentreaza toata bogatia si forta vitala a plantei. Spicul care se coace este promisiunea painii viitoare.
Una dintre cele mai raspandite ce­rea­le o reprezinta graul, iar teritoriul de astazi al Romaniei dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogatia grane­lor. He­ro­dot aminteste despre lanurile de grau din ti­nu­turile da­cilor in scrierile sale, cronicile me­die­vale vor­besc si ele despre cultura aces­tei cereale, in vreme ce in pri­ma jumatate a se­co­lu­lui al XX-lea Ro­ma­nia capa­ta­se renumele de "gra­narul Europei".

"Oul vegetal"
Inainte de a ve­dea in ce fel pu­tem sa folosim graul (nu ne vom re­feri astazi la paine, fainuri, ta­rate si alte subproduse, carora le rezervam un articol aparte) pentru a ne prepara o hrana sanatoasa, sa-i trecem in revista virtutile. Graul contine calciu, magne­ziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arse­nic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, fibre.

Considerat de specialistii in nutritie un adevarat "ou vegetal" – datorita faptului ca el contine absolut toate elemen­tele necesare pentru un organism sana­tos – graul ofera garantia ca intoarcerea la o alimentatie bazata in buna masura pe cereale (ca in zorii omenirii) ar re­duce substantial numarul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, ateroscleroza, anemie, constipatie si ar imbu­na­tati starea de sanatate a celor care sufera de multe alte boli cronice. Este drept ca nu sunt putini si specialistii care atrag atentia asupra efectelor ne­gative pe care le-ar avea asupra bolna­vilor de diabet, precum si asupra celor care sufera de diferite forme de boli ­cardiovasculare sau cancer.

Graul germinat
Indicat in anemie, astenie fizica si intelectuala, probleme de crestere, ra­hitism, tuberculoza, sarcina si alaptare, graul germinat contine 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregati, graul se alege, se spala si se pune intr-un recipient cu uncrop (apa incropita, apa calduta). Se va lasa 24 de ore, dupa care se va clati, se va pune pe o farfurie intinsa (intr-un strat nu prea gros) si se va avea grija sa ramana me­reu umed. Dupa doua zile (vara) si patru zile (iarna), atunci cand se va observa ca apare un punct alb, se considera ca este gata si poate fi utilizat. Atentie: nu se pastreaza de pe o zi pe alta! Graul incoltit (germinat) se pregateste separat pentru fiecare zi de tratament. Se mananca una pana la trei lingurite pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauza de doua sau trei luni pana la reluarea tratamentului. Graul incoltit este revitalizant, recunoscut pentru actiunea lui tonica, dar nu trebuie consumat in exces si nu e recomandat hipertensivilor.

GRAUL BULGUR. Folosit in mod traditional in Orientul Mijlociu, bulgurul se pregateste din grau germinat, copt, uscat si zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se gaseste in comert s-a neglijat o etapa importanta, respectiv germi­na­rea. Dupa ce a germinat, graul se pune la cuptor timp de o ora si jumatate, la foc mic, intr-un vas descope­rit. Se lasa sa se usuce la soare, dupa care se zdrobeste in piua sau in masina speciala. Este ideal fiert, cu diverse legume, inmuiat in apa si folosit in salate sau la prepararea unor copturi.

CHIPUL LUI DUMNEZEU. In popor, se spune ca pe fiecare bob de grau se gaseste, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea graul este abordat, de multe ori, si ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ­ritualice in relatia cu lumea de dincolo este coliva.
Citeşte mai multe despre:   terapii complementare,   grau incoltit

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii

Când va începe testarea pentru COVID-19 în farmacii
Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii va fi publicat în Monitorul Oficial în aceste ziile, potrivit ministrului Sănătății,  Ioana Mihăilă. Testele antgen vor fi livrate...

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar

Consumul excesiv de sare afectează sistemul imunitar
Consumul mare de sare afectează sistemul imunitar prin scăderea energiei, arată un studiu publicat în revista Circulation. Clorura de sodiu folosită în exces la prepararea mâncării provoacă hpertensiune...

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu

Cele mai răspândite mituri despre implanturile dentare, demontate de medicul Octavian Munteanu
Conform raportului studiului publicat de European Association of Osseointegration (EAO), care vizează identificarea tendințelor viitoare în implantologia europeană până la 2030, cererea pacienților pentru...

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19

Producătorii vaccinului Pfizer/BioNTech anunță sfârșitul pandemiei de COVID-19
Fondatorii companiei germane BioNTech, care a dezvoltat împreună cu societatea americană de medicamente Pfizer vaccinul Cominarty împotriva virusului SARS-CoV-2, estimează că pandemia va dura până la...

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac

EMA începe procedura de revizuire a vaccinului chinezesc Sinovac
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) începe procedura de revizuire continuă a vaccinului chinezesc Sinovac anti COVID-19, în vederea unei posibile autorizări în UE, scrie AFP. Nu...

Alimente bune pentru creier 

Alimente bune pentru creier 
Galerie Foto Creierul este organul cel mai înfometat din corpul nostru şi are nevoie de cea mai multă energie. Cu toate că are aproximativ 1,5 kilograme, consumă aproximativ un sfert din resursele energetice totale ale...

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână

Centrele de vaccinare ale spitalelor militare sunt deschise non-stop în această săptămână
Centrele de vaccinare ale spitalelor militare din Braşov, Bucureşti, Cluj, Constanţa, Craiova, Iaşi şi Timişoara sunt deschise non-stop în această săptămână pentru persoanele care vor să se imunizeze...

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani

Vaccinul anti COVID-19 dezvoltat de Pfizer va fi autorizat în SUA pentru copiii de peste 12 ani
Vaccinul Cominarty, dezvoltat de Pfizer/BioNTech împotriva infecției cu virusul SARS-CoV-2, va fi autorizat de SUA pentru administrarea la copiii de peste 12 ani, începând de săptămâna viitoare, anunță ...

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon

Cum deosebim sindromul intestinului iritabil de cancerul de colon
Tot mai des, oamenii aud diagnosticul sindrom de intestin iritabil. Este vorba despre neplăceri în domeniul scaunului, dar poate fi şi o capcană: acest fenomen poate ascunde boli canceroase grave.   Se în...

Oasele din apropierea pumnului se rup cel mai des

Oasele din apropierea pumnului se rup cel mai des
A trecut vremea când, intrând într-o secţie de Ortopedie, erai învăluit într-un nor de ghips, căci doar cu imobilizare în ghips, luni și luni, se rezolvau la acel timp majoritatea fracturilor. Acum, doar 5%...

4 obiceiuri sănătoase pentru fiecare zi

4 obiceiuri sănătoase pentru fiecare zi
În goana zilnică, uităm adesea de lucrurile care sunt cu adevărat importante, chiar dacă aceste lucruri sunt unele pe care omul le face de mii de ani. Sunt, spre exemplu, zile în care dacă ne monitorizăm mersul...
Serviciul de email marketing furnizat de