x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Miracol într-un bob de grâu.

Miracol într-un bob de grâu.

de Simona Lazar    |    06 Iun 2011   •   21:00
Miracol într-un bob de grâu.

Cerealele au constituit baza alimentatiei omului din toate colturile lumii de cel putin zece milenii, iar populatiile care au pastrat acest tip de hrana si-au prezervat capitalul de sanatate. Asta si pentru ca, la origini, omul a fost frugi­vor, hrana sa a constat in principal din fructe si seminte, carnea, pestele, lacta­tele si celelalte elemente care contu­rea­za alimentatia omului modern fiind adau­gate pe parcursul istoriei. Ce­rea­lele – care au trecut si ele, in timp, de la statutul de "salbatice" la "domestice", fiind cultivate pe arii tot mai in­tinse, sunt alimente excep­tio­nale, datorita aportului lor nutritiv, nu doar energetic, dar si prin proteine, saruri minerale si vitamine. In grau­n­cioarele din spice se concentreaza toata bogatia si forta vitala a plantei. Spicul care se coace este promisiunea painii viitoare.
Una dintre cele mai raspandite ce­rea­le o reprezinta graul, iar teritoriul de astazi al Romaniei dintotdeauna a fost recunoscut pentru bogatia grane­lor. He­ro­dot aminteste despre lanurile de grau din ti­nu­turile da­cilor in scrierile sale, cronicile me­die­vale vor­besc si ele despre cultura aces­tei cereale, in vreme ce in pri­ma jumatate a se­co­lu­lui al XX-lea Ro­ma­nia capa­ta­se renumele de "gra­narul Europei".

"Oul vegetal"
Inainte de a ve­dea in ce fel pu­tem sa folosim graul (nu ne vom re­feri astazi la paine, fainuri, ta­rate si alte subproduse, carora le rezervam un articol aparte) pentru a ne prepara o hrana sanatoasa, sa-i trecem in revista virtutile. Graul contine calciu, magne­ziu, sodiu, potasiu, clor, sulf, siliciu, zinc, mangan, cobalt, cupru, iod, arse­nic, grasime fosforata, amidon, vitaminele A, B, E, K, D, PP, fermenti, fibre.

Considerat de specialistii in nutritie un adevarat "ou vegetal" – datorita faptului ca el contine absolut toate elemen­tele necesare pentru un organism sana­tos – graul ofera garantia ca intoarcerea la o alimentatie bazata in buna masura pe cereale (ca in zorii omenirii) ar re­duce substantial numarul suferinzilor de astenie, rahitism, colici, ateroscleroza, anemie, constipatie si ar imbu­na­tati starea de sanatate a celor care sufera de multe alte boli cronice. Este drept ca nu sunt putini si specialistii care atrag atentia asupra efectelor ne­gative pe care le-ar avea asupra bolna­vilor de diabet, precum si asupra celor care sufera de diferite forme de boli ­cardiovasculare sau cancer.

Graul germinat
Indicat in anemie, astenie fizica si intelectuala, probleme de crestere, ra­hitism, tuberculoza, sarcina si alaptare, graul germinat contine 1050 mg% fosfor, 342 mg% magneziu, 71 mg% calciu. Pentru a-l pregati, graul se alege, se spala si se pune intr-un recipient cu uncrop (apa incropita, apa calduta). Se va lasa 24 de ore, dupa care se va clati, se va pune pe o farfurie intinsa (intr-un strat nu prea gros) si se va avea grija sa ramana me­reu umed. Dupa doua zile (vara) si patru zile (iarna), atunci cand se va observa ca apare un punct alb, se considera ca este gata si poate fi utilizat. Atentie: nu se pastreaza de pe o zi pe alta! Graul incoltit (germinat) se pregateste separat pentru fiecare zi de tratament. Se mananca una pana la trei lingurite pe zi, timp de 15-20 de zile, cu o pauza de doua sau trei luni pana la reluarea tratamentului. Graul incoltit este revitalizant, recunoscut pentru actiunea lui tonica, dar nu trebuie consumat in exces si nu e recomandat hipertensivilor.

GRAUL BULGUR. Folosit in mod traditional in Orientul Mijlociu, bulgurul se pregateste din grau germinat, copt, uscat si zdrobit. De mult ori, la bulgurul care se gaseste in comert s-a neglijat o etapa importanta, respectiv germi­na­rea. Dupa ce a germinat, graul se pune la cuptor timp de o ora si jumatate, la foc mic, intr-un vas descope­rit. Se lasa sa se usuce la soare, dupa care se zdrobeste in piua sau in masina speciala. Este ideal fiert, cu diverse legume, inmuiat in apa si folosit in salate sau la prepararea unor copturi.

CHIPUL LUI DUMNEZEU. In popor, se spune ca pe fiecare bob de grau se gaseste, multiplicat, chipul lui Hristos. De aceea graul este abordat, de multe ori, si ca parte a unui ritual. Unul dintre alimentele ­ritualice in relatia cu lumea de dincolo este coliva.

×
Subiecte în articol: terapii complementare grau incoltit