x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare Mirodenii pe gustul siluetei

Mirodenii pe gustul siluetei

05 Mai 2006   •   00:00

Cresc pofta de mancare, dau gust, aroma si aspect placut bucatelor. Si, culmea, mirodeniile nu au valoare nutritiva. Asa ca inclusiv cei la dieta se pot bucurade condimente.

Stiati ca mirodeniile sunt un remediu simplu si la indemana oricui pentru cresterea poftei de mancare? Aceasta calitate se datoreaza uleiurilor volatile din mirodenii, care au actiune farmacologica foarte pronuntata. Un condiment ale carui proprietati de stimulare a poftei de mancare au fost dovedite este anasonul. Din acest motiv, in cazul persoanelor anorexice este recomandata condimentarea alimentelor cu anason. Uleiul volatil din acest condiment stimuleaza secretiile gastrice, ajutand astfel digestia. Efect de crestere a poftei de mancare are si ceaiul din anason: o lingurita cu fructe de anason la 250 ml apa. Ceaiul se bea caldut, inainte de masa. Refuzul de a manca, scaderea excesiva in greutate, controlul foarte meticulos al greutatii corporale sunt caracteristicile unei persoane anorexice. Adoptarea unei diete ceva mai condimentate poate fi solutia in cazul in care aceasta perturbare a comportamentului alimentar nu este foarte grava. "Mirodeniile nu au valoare nutritiva, sunt adaugate in alimente in cantitati mici pentru a le da gust si miros placute. Datorita principiilor active continute, mirodeniile produc o excitatie a secretiei gastrice si intestinale si cresc pofta de mancare", ne lamureste prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Proprietati

In acelasi timp, condimentele au proprietati antioxidante, antibacteriene si dezinfectante deosebite, fie ca vorbim despre condimente indigene – seminte de mustar, coriandru, chimen, anason, fenicul, fie ca vorbim despre cele exotice – piper, cuisoare, scortisoara, curcuma. Iar daca ne hotaram sa punem pe masa alimente grele, adaosul de mirodenii este solutia pentru a evita eventualele probleme cu digestia. Piperul, mustarul stimuleaza secretia de suc gastric si previn balonarile.

Persoanele care sufera de sindromul colonului iritabil, cele care au varice, hemoroizi trebuie sa evite consumul de piper, acesta fiind deosebit de iritant. In cazul gastritelor, ulcerului gastric, piperul poate provoca arsuri. Iar cei care sufera de afectiuni biliare sau hepatice au voie sa condimenteze alimentele numai dupa ce au cerut in prealabil sfatul medicului.

×
Subiecte în articol: terapii complementare