V-aţi imaginat vreodată cum ar fi o viaţă fără dureri? Nu e o utopie, ci poate fi realitate, după cum au demonstrat mai multe studii ale unor oameni de ştiinţă din Marea Britanie.
"Dacă atunci cănd ne chinuieşte o durere de măsea, de cap sau chiar de incheieturi nu facem altceva decăt să ne cuibărim in pat şi să luăm un pumn de analgezice, durerea trece, dar efectul este doar de moment. Calmantele doar maschează problemele, dar nu le vindecă", subliniază Phil Newton, fizioterapeut britanic. Şi totuşi cum este posibil să alungăm definitiv durerile din viaţa noastră? Cercetătorii britanici susţin că singura metodă de a trata cu adevărat durerile acute este mişcarea. Dar nu orice fel de mişcare, ci pentru fiecare tip de durere specialiştii vă propun un anumit exerciţiu.
Măselele
Spre exemplu, să luăm durerea de măsele, care, atunci cănd apare, nu ne mai lasă să ne concentrăm la nimic. Ei bine, un studiu publicat in revista britanică Journal of Periodontology arată că un antrenament potrivit la sală are tot atătea beneficii pentru zămbetul dumneavoastră căte are pentru talie şi şolduri. O echipă de cercetători britanici a descoperit că femeile care merg pe bicicletă au cu 75% mai puţine afecţiuni ale dinţilor şi gingiilor decăt femeile sedentare. Durerile de dinţi pot fi prevenite prin mersul pe bicicletă timp de o jumătate de oră.Soluţia pentru durerile abdominale cauzate de probleme digestive o constituie dansul. Conform unui grup de cercetători din Texas, primul lucru pe care ar trebui să-l faceţi dacă suferiţi de afecţiuni digestive este să mergeţi la cursuri de salsa. "Muzica are efect energizant asupra organismului, iar pe măsură ce ne mişcăm in ritmuri de salsa in corp se eliberează endorfine (substanţe cu proprietăţi analgezice)", explică unul dintre cercetători.
Căt priveşte durerile chinuitoare de spate, soluţia cea mai eficientă este gimnastica Pilates, o combinaţie intre mişcare, exerciţii de respiraţie şi de menţinere a unei posturi corecte.
|
YOGA. Trei sferturi din totalitatea durerilor de cap sunt cauzate de postura incorectă, care creează tensiune musculară in zona cefei. Soluţia oferită de cercetătorii britanici este să renunţaţi la algocalmin şi să realizaţi zilnic căteva mişcări de yoga. Cea mai eficientă mişcare este: din depărtat aduceţi umerii inainte şi lăsaţi uşor capul pe spate, apoi aplecaţi-l. Incheiaţi cu rotiri ale capului in sensul acelor de ceas, apoi in sens invers. |
|
INOT. Cercetătorii britanici susţin că inotul previne durerile menstruale. "Căteva ture de bazin reduc retenţia de apă in organism şi tonifică musculatura abdominală. In acelaşi timp, inotul inlătură presiunea de la nivelul incheieturilor, relaxează sistemul nervos şi alungă crampele. De asemenea, apa stimulează producerea de endorfine, analgezicele naturale ale organismului", arată Matt Wood, antrenor britanic de inot. |
Citește pe Antena3.ro